ПОЛИТИЧКЕ ПОРУКЕ НИСУ ВИШЕ СПАМ: Хоће ли Гугл да изгуби кориснике због одлуке да ублажи систем филтрирања мејлова?

Novosti online

05. 07. 2022. у 20:13

ОСНИВАЧ Гугла Компанија Алфабет објавила је крајем јуна план за промену филтрирања нежељене поште у Гмаилу.

ПОЛИТИЧКЕ ПОРУКЕ НИСУ ВИШЕ СПАМ: Хоће ли Гугл да изгуби кориснике због одлуке да ублажи систем филтрирања мејлова?

Фото Shutterstock

Решење је посебно усмерено на политички нежељени садржај, попут оног којим се корисници у Сједињеним Америчким Државама засипају током изборне сезоне, на средини мандата. На несрећу корисника, чини се да је Гугл одлучио да је проблем то што долази до филтрира превише нежељене поште, а решење је да се политичарима омогући да до грађана стижу анкете, предлози, захтеви и молбе за прикупљање средстава за изборне кампање, пише Блумберг.

У поднеску Федералној изборној комисији, компанија је предложила суспендовање Гмаил филтера за нежељену пошту на поруке политичких партија и кандидата као део плана да се „побољша искуство корисника и масовних пошиљалаца“. Овај пилот програм, који ће бити представљен током предстојећег изборног циклуса, и даље ће омогућити корисницима Гмаил-а да ручно откажу претплату са сваке листе нежељених е-поште. Мораће то да ураде, међутим, тако што ће кликнути на једaн по једaн мејл.

Предлог је уследио након што су републиканци у Сенату представили предлог закона који би спречио технолошке компаније да примењују филтере за нежељену пошту на политичке е-поруке. Предлог закона нема шансе да буде усвојен док демократе контролишу Конгрес, али изгледа да Гугл покушава да спречи будуће покушаје регулације ако се то промени. У саопштењу, портпарол компаније Хосе Кастанеда описао је предлог као покушај да се обезбеди додатна транспарентност уз очување Гуглове посвећености „одличном искуству за све наше кориснике“. Такође је рекао да Гугл не филтрира поруке на основу политичке припадности.

Фото: Танјуг/АП

Зашто нас Гугл мрзи?

Овај модел онемогућавања је супротан ономе што већина људи жели — подразумевано блокирање свих политичких нежељених порука. Реакција је била предвидљива. На Твитеру, корисници су запретили да ће се вратити на Хотмејл, или да ће се потпуно одрећи е-поште. Типичан одговор је једноставно питање: „Зашто нас Гугл мрзи?“

Гмаил има 1,5 милијарди корисника месечно, или око 75% тржишта за веб-базирану е-пошту. У пракси, то значи да ће се потенцијална база корисника значајно смањити ако Гугл одлучи да нисте достојни његовог пријемног сандучета. На ово се стално жале предузетници, а и политичари.

Гугл је, кажу истраживачи, скоро 70 одсто десничарских порука означио као нежељену пошту, у поређењу са око 10 одсто левичарских мејлова. Чак и када су истраживачи покушали да упореде мејлове на сличне теме, чинило се да Гмаил и даље ограничава републиканце више него демократе. Међутим, Гугл резултати су постали мање изражени када су истраживачи погледали како је услуга реаговала на понашање корисника. Претпостваља се да Гуглов софтвер реагује на карактеристике базе корисника која је вероватно млађа и мање конзервативна од људи који користе Аутлук и Јаху.

Архива

Политичари испред корисника

Ово је такође велики проблем за компанију. То показује колико је Гмаил доминантан као средство комуникације са светом. Услуга нема значајних ривала, делом зато што је одличан производ, а делом зато што је Гугл напорно радио да ограничи домет конкурената. Андроид телефони углавном долазе са уграђеним Гмаил-ом и тешко је подесити нови уређај без регистрације за Гуглове услуге.

Отварање Гмаил-а за спамовање корисника са политичком поштом могло би да има политичког смисла за Гугл, омогућавајући му да заобиђе забринутост републиканаца уочи избора који би могли да ставе ГОП контролу над Конгресом. Али то неће учинити ништа за стварне клијенте, осим што ће да их примора да проводе више времена одјављујући се на е-пошту коју никада нису желели. Стављајући политичку сврсисходност изнад корисничког искуства и чинећи е-поште мање функционалном, Гугл се окреће од ствари које су му помогле да оствари своју позицију на тржишту.

БОНУС ВИДЕО - Аргентинац усваја краву, постају пријатељи и почињу да праве садржај за ТикТок

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СТАРА НАРОДНА ВЕРОВАЊА: Ево зашто не треба убијати змије