АКО УСКОРО НЕ ДОЂЕ ДО МИРА, ЕВРОПИ ПРЕТИ ЈОШ ВЕЋИ РАТ: Кисинџер упозорио западне земље у Давосу

Новости онлине

24. 05. 2022. у 09:34

БИВШИ амерички државни секретар и председнички саветник за националну безбедност Хенри Кисинџер на Светском економском форуму у Давосу поновио је упозорење које је пре неколико дана изнео председник Србије Александар Вучић - да уколико ускоро не дође до мира, Европи прети још већи рат.

АКО УСКОРО НЕ ДОЂЕ ДО МИРА, ЕВРОПИ ПРЕТИ ЈОШ ВЕЋИ РАТ: Кисинџер упозорио западне земље у Давосу

фото: архива

Кисинџер је у понедељак у склопу Светског економског форума (WEF) у Давосу разговарао с његовим оснивачем и извршним председником Клаусом Швабом (84) и током разговора рекао да тренутно расположење у свету сугерише да би пораз Руса био фаталан за Запад јер би довео до реорганизације европске хијерархије моћи.

Кисинџер је рекао и да рат у Украјини не би смео да траје још дуго и да би Запад требало да притисне Украјину да прихвати услове обуставе ватре који нису у складу с њеним тренутним циљевима и ситуацијом на терену.

- Преговори морају почети током идућа два месеца јер ће се иначе створити тензије преко којих се неће моћи тако лако прећи. Идеално, линија раздвајања требала би бити повратак на претходно стање ствари. Инсистирање на наставку ратовања након што прођу та два месеца не би довело до слободе Украјине, већ до новог рата против саме Русије - рекао је Кисинџер.

Бивши амерички државни секретар је додао да је Русија већ 400 година део Европе, те да је у кључним тренуцима гарантовала да ће се одржати равнотежа моћи на Старом континенту.

- Европски лидери не би смели да забораве на дугорочне односе и не би смели да ризикују до те мере да Русија и Кина постану трајни савезници - рекао је политичар.

– Надам се да ће Украјинци своје херојство помирити са мудрошћу – рекао је Кисинџер и поручио да Украјина треба да буде неутрална тампон зона, а не гранична земља.

Подсетимо, слична упозорења је већ износио и председник Србије Александар Вучић, који је истакао да би сви хтели мир, али да друга страна буде поражена.

– Сви би мир, али да друга страна буде поражена. Значи, нико неће мир и сукоби ће трајати. Председник Си је упозорио Европу и рекао да мора повести рачуна о безбедности сама, јер ова "мала криза у Украјини" може да постане део великих глобалних подела и сукоба. Мислим да је нуклеарни сукоб веома реалан. Мислим да је већа шанса да се догоди, него да се не догоди – истакао је Вучић недавно, коментаришући рат у Украјини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

СМАЊУЈЕ СЕ ШАНСА УКРАЈИНАЦА: Силовит напад Руса на Лисичанск - огласио се заменик Кадирова