"БЕЛОРУСИЈА НИКАД НИЈЕ БИЛА АГРЕСОР" Лукашенко: "Не дозволимо да сукоб поред наших зидина прерасте у светски рат"

Новости онлајн

23. 05. 2022. у 15:39

БЕЛОРУСКИ председник Александар Лукашенко позвао је свет да озбиљно размисли о могућности да би регионални европски сукоб могао да прерасте у прави светски рат и да заједничким снагама спрече такав исход.

БЕЛОРУСИЈА НИКАД НИЈЕ БИЛА АГРЕСОР Лукашенко: Не дозволимо да сукоб поред наших зидина прерасте у светски рат

Фото: AP Photo/Nikolai Petrov, Belta

- Минск апелује на земље света да се уједине и не допусте да регионални сукоб у Европи ескалира у прави светски рат - наводи се у писму председника упућеном генералном секретару УН Антонију Гутерешу.

Фото:; ЕПА

С тим у вези, он предлаже уздржавање од испорука оружја, уздржавање од информационог рата и свих провокација, од распиривања мизантропске реторике у медијима, од подстицања расизма и дискриминације по основу националне, културне, језичке и верске припадности, од легализације и слања плаћеника. „Морамо заједно да радимо и на супротстављању рестриктивним мерама у трговини“, рекао је он.

- Нажалост, видимо да би УН могле да понове незавидну судбину Лиге народа у блиској будућности - додао је Лукашенко, апелујући да се одустане од уништавања УН и механизама мултилатералне сарадње.

Решавати безбедносна питања уз учешће Минска

Према његовим речима, безбедносна питања у источноевропском региону морају да се решавају уз учешће Белорусије.

- Рат у Украјини је рат у близини наших 'зидина'! Узимајући у обзир територијалну близину и заједничку историјску прошлост са Украјином, Белорусија је искрено заинтересована за што скорије регулисање ситуације у тој земљи. Као суседе Украјине, брине нас будућност регионалне безбедности и гаранција националне безбедности Белорусије. Та питања је немогуће решавати без нашег учешћа, као и без учешћа земаља региона - прецизира се у писму председника.

Лукашенко је напоменуо да се „данас у свету, нажалост, заборавља да Белоруси никада нису били претња ниједном суседу“.

Фото: ЕПА

- Одсуство жеље западних земаља да раде на јачању заједничке и недељиве безбедности, њихово непоштовање легитимних интереса и игнорисање забринутости других партнера, пре свега Русије, прво су резултирали трговинско-економским и информационим ратовима, а затим су изазвали жесток сукоб на територији Украјине - нагласио је белоруски лидер.

Он сматра да је тренутна ситуација „тренутак истине“ за Уједињене нације.

- Можда је дошло време за истински глобални и дефинишући процес који укључује све водеће међународне играче у духу Сан Франциска. Исход тог процеса требало би да буду јасни и транспарентни споразуми о правилима новог светског поретка, који ће свим члановима међународне заједнице осигурати гаранције безбедности у догледној перспективи - оценио је Лукашенко.

Белорусија није агресор

Према његовим речима, Белорусија није земља-агресор, каквом желе да је представе неке државе – она је и даље посвећена што скоријем регулисању сукоба у Украјини.

- Белорусија никада није била покретач било каквих ратова или сукоба. Али нисмо ни издајице. Искреност и интегритет у односима су нам важни. Наш став је да забринутости и интересе сваке земље, било да се ради о осмини копна или острвској држави, треба да чују сви - наводи се у Лукашенковом писму.

У актуелним условима морамо учинити све што је могуће да пронађемо начине да смањимо степен глобалне конфронтације и приближимо перспективу широког решавања безбедносних питања, како у Украјини, тако и у другим жариштима, укључујући Сирију, Јемен, Етиопију и свет у целини, закључио је белоруски председник.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО:

ПРЕДАЈА ПРИПАДНИКА "АЗОВА": Украјински војници напуштају "Азовстаљ"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАКО ПУТОВАТИ У СЕПТЕМБРУ: Ево које државе траже ковид тестове