РУСИ ИСПРОБАЛИ СВОЈ НАЈЈАЧИ "АРГУМЕНТ": Са космодрома Плесецк испаљена је и успешно тестирана најмоћнија ракета на свету "сармат"

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

22. 04. 2022. у 09:11

Руски конструктори и војна индустрија доказали су да могу без иједног страног дела да направе најмоћнију интерконтиненталну ракету на свету. У историји ће бити записано да је први старт нове руске тешке ракете РС-28 био 20. априла 2022. године у 15.12 са космодрома Плесецк у Архангелској области и да је погодила циљ на полигону Кура на Камчатки. Плесецк је иначе једини космодром у Европи.

РУСИ ИСПРОБАЛИ СВОЈ НАЈЈАЧИ АРГУМЕНТ: Са космодрома Плесецк испаљена је и успешно тестирана најмоћнија ракета на свету сармат

Фото АП

Стратешка ракета "сармат" тешка је чак 200 тона, дугачка 36 метара, а пречник јој је три метра. "Букет" атомских глава тежак је десет тона и може да заобиђе било коју противракетну одбрану. Мотори и "мозак" нове ракете битно се разликују по могућностима од старе "сатане". У завршној фази лета укључују се супербрзи мотори, зато у Москви и тврде да такву ракету засада нема нико на свету.

Иако неки коментатори тврде да није случајно да су "сармат" испитали баш сада, то ипак није тачно. Још кад није ни мирисало на рат у Украјини, пре 15 година, Руси су се припремали да замене старе совјетске ракете РС-20 "војвода", које су због застрашујуће моћи на Западу назвали "сатана". Старе ракете "сатане" су иначе конструисане у Украјини у Дњепропетровску.

На тендеру за разраду ракете која ће заменити "сатане" победио је конструкциони биро Макејева из града Миаса у Чељабинској области. Интересантно је да је до тада тај конструкциони биро стекао углед прављењем стратешких ракета за подморнице.

Честитајући руским ракетним јединицама на успешном испитивању "сармата", Путин је истакао да такву ракету као што је "сармат" нема нико на свету. А потпредседник руске владе Јуриј Борисов, који је задужен за војно-индустријски комплекс је више пута објашњавао да је предност најновије тешке ракете што може да стигне до непријатеља са све четири стране света.

Новости

На бојево дежурство "сармат" ће ступити крајем ове године. Генерални директор "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин казао је да ће серијска производња тих ракета почети на јесен.

"Новости" су већ писале да је у краснојарском крају у Ужурској ракетној дивизији, све спремно да приме на бојево дежурство најмоћнију ракету на свету.

"Сармат" треба да "охлади" оне на Западу који мисле да би могли да изолују и победе не само економски већ и војно Русију. Руси не скривају своју концепцију употребе атомског наоружања. Они га зову "оружје судњега дана", дакле ако би неко покушао да нападне Русију и њеног највернијег савезника Белорусију, онда мора да буде свестан да ће се свет претворити у једну огромну пепељару

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПОТРЕБАН ВАМ ЈЕ НАЈБОЉИ ИНТЕРНЕТ: А1 Србија је мрежа у коју прелази највећи број корисника у Србији