БЕЗ ПРАВОГ ОДГОВОРА ИЗ ОЕБС: Представници Русије изнели свој сет безбедносних предлога на јучерашњем састанку у Бечу

Н. С.

14. 01. 2022. у 06:45

РУСКИ амбасадор при Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Александар Лукашевич је изјавио да је Русија изнела свој сет безбедносних предлога на јучерашњем састанку ОЕБС-а у Бечу, али да није добила "задовољавајући" одговор.

БЕЗ ПРАВОГ ОДГОВОРА ИЗ ОЕБС: Представници Русије изнели свој сет безбедносних предлога на јучерашњем састанку у Бечу

Александар Лукашевич, Фото АП

Лукашевич је на конференцији за новинаре рекао да је Русија очекивала садржајнију реакцију на своје предлоге о безбедносним гаранцијама.

- Реакција је разочаравајућа, јер смо очекивали свеобухватне дискусије. Наше колеге су имале довољно времена да проуче главне тачке наших предлога - рекао је Лукашевич, а преноси РИА Новости.

Он је претходно поручио да ће Русија деловати у циљу одбране своје националне безбедности ако не добије "конструктиван одговор" Запада на своје безбедносне захтеве.

Ово је био трећи састанак Русије са представницима Запада - после првог са представницима САД у Женеви, и са НАТО у Бриселу - где се говорило о захтевима Москве о заустављању даљег војног ширења Алијансе на Исток.

Јуче је руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио да будућност наставка преговора са НАТО и Вашингтоном зависи од реакције Запада на предлоге Москве и да очекује одговор следеће недеље.

Фото Архива

Он је поручио да је једини опипљив резултат разговора била спремност Вашингтона и НАТО да разговарају о ракетама кратког и средњег домета у Европи.

Лавров се осврнуо и на ситуацију са гасоводом "Северни ток 2".

- Што се тиче "Северног тока 2", не ради се више о слободи избора савеза, већ једноставно о слободи обављања уобичајених комерцијалних активности на светским тржиштима.

Испоставило се да Немачка нема никакву слободу да следи своје економске интересе - рекао је Лавров.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Ђозеп Борељ је рекао данас да је судбина гасовода "Северни ток 2" везана за потенцијални конфликт с Русијом око Украјине, чиме је, како је оценила агенција Ројтерс, стао на страну САД по том питању.

Дијаметрално супротан став од Бореља изнела је раније у четвртак немачка министарка одбране Кристина Ламбрехт оценивши да гасовод не треба увлачити у овај конфликт.

АРОГАНТНО

СЕРГЕЈ Лавров је оценио претње санкцијама од стране Сједињених Држава као "арогантне и апсурдне", наводећи да ће Москва одговорити на све казнене мере.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну