КОРОНА У ЗАТВОРУ У КОЈЕМ ЈЕ АСАНЖ: Вереница оснивача Викиликса открила да је Белмарш у локдауну

Novosti online

13. 01. 2022. у 11:11

ЗАТВОР Белмарш у Великој Британији, у којем се налази и оснивач Викиликса Џулијан Асанж, затворен је након избијања заразе корона вирусом, тврди његова вереница.

КОРОНА У ЗАТВОРУ У КОЈЕМ ЈЕ АСАНЖ: Вереница оснивача Викиликса открила да је Белмарш у локдауну

Фото: АП

- У Белмаршу је дошло до избијања ковида - написала је Стела Морис на Твитеру.

Она је додала да је блок у којем се налази Асанж одређен као подручје избијања заразе.

- Тамо је локдаун. Међу затвореницима није дозвољено дружење. Обавестићу вас када будем сазнала више - додала је Асанжова вереница, преноси британски Експрес.

Затвор Белмарш је затвор категорије А, који се користи у случајевима високог профила, посебно у случајевима који се тичу националне сигурности.

Асанж се у овом затвору налази од 11. априла 2019. године, а пре тога је неколико година живео у амбасади Еквадора у Лондону, где је затражио азил.

У новембру 2021. године добио је дозволу да се ожени Стелом Морис, мајком своје двоје деце.

Да подсетимо, у јануару прошле године окружни суд је одбио захтев за изручењем САД, наводећи као разлог осетљиво ментално стање Асанжа и могућност да би могао да се убије ако буде изложен бруталним условима у америчким затворима.

Међутим, британски суд је 10. децембра прошле године усвојио жалбу америчке владе на забрану изручења оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, отварајући врата за његово евентуално суђење на америчком тлу под оптужбом за шпијунажу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИТАЛИЈА ШАЉЕ ТРЕЋУ ТУРУ ОРЖЈА КИЈЕВУ: Драги - Радимо у координацији са ЕУ и НАТО