ПОЛИТИКА ЈЕ ОПЕТ УПЛИВАЛА У СПОРТ: И Аустралија бојкотује Зимску олимпијаду у Пекингу, Кина одмах рекла ко је кривац

Новости онлине

08. 12. 2021. у 08:39

АУСТРАЛИЈА ће се придружити Сједињеним Америчким Државама у дипломатском бојкоту Зимских олимпијских игара у Пекингу, изјавио је аустралијски премијер Скот Морисон.

ПОЛИТИКА ЈЕ ОПЕТ УПЛИВАЛА У СПОРТ: И Аустралија бојкотује Зимску олимпијаду у Пекингу, Кина одмах рекла ко је кривац

Скот Морисон, Фото АП

Он је поручио да кинеска влада још увек није предузела никакав покушај да одговори на неколико питања које је покренула Аустралија, укључујући наводне повреде људских права, преноси агенција Ројтерс.

- Зато није изненађујуће што званичници аустралијске владе неће ићи у Кину на те игре. Али аустралијски спортисти хоће - рекао је Морисон новинарима у Сиднеју.

Кинеска амбасада у Аустралији позвала је званичну Канберу да предузме конкретне мере за стварање повољних услова за унапређење односа, након што се Аустралија придружила САД у дипломатском бојкоту Зимских игара у Пекингу.

- Као што сви знају, Аустралија је једина одговорна за тренутни положај кинеско-аустралијских односа - наводи се у саопштењу кинеске амбасаде.

Аустралијски олимпијски комитет (АОЦ) је саопштио да одлука владе неће утицати на њихове припреме за Зимске игре, додајући да су "дипломатске опције" ствар влада и да треба раздвојити политику и спорт.

Зимске олимпијске игре у Пекингу на програму су од 4. до 20. фебруара 2022. године.

Подсећамо, Кина је запретила контрамерама због потенцијалног бојкота Игара.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)