КАКО ЈЕ КОРОНА УТИЦАЛА НА ТРГОВИНУ ОРУЖЈЕМ: Сто највећих компанија повећало зараду

П. З. С. /rt.com

06. 12. 2021. у 19:14

ЧИНИ се да пандемија није утицала на глобалну потражњу за оружјем, према новом извештају, који открива да је 100 највећих компанија у одбрамбеној индустрији зарадило 531 милијарду долара у 2020. – 1,3% више него у претходној години.

КАКО ЈЕ КОРОНА УТИЦАЛА НА ТРГОВИНУ ОРУЖЈЕМ: Сто највећих компанија повећало зараду

Фото Танјуг/АП

Продаја оружја стално расте шест узастопних година, а економске препреке изазване Ковид-19 нису могле да преокрену овај тренд, истакао је у понедељак Стокхолмски институт за истраживање мира (СИПРИ).

-Индустријски гиганти су у великој мери били заштићени трајном потражњом влада за војном робом и услугама, а неке земље су чак убрзале плаћања како би ублажиле утицај пандемије, рекла је Александра Маркштајнер из СИПРИ-јевог програма војних расхода и производње оружја.

Мање нуклеарних залиха ускладиштено у 2021. години, али их је све више припремљено за лансирање, како САД и Русија унапређују арсенале, стоји у извештају организације за надзор наоружања.

САД су задржале лидерску позицију у сектору у 2020. На листи је била 41 америчка компанија, од којих је пет заузимало првих пет места од 2018. Укупна зарада америчких произвођача оружја прошле године достигла је 285 милијарди долара, што је пораст од 1,9% у поређењу са до 2019.

Кинеске фирме заузеле су друго место, са укупном зарадом од 66,8 милијарди долара, или 13% глобалне продаје оружја у 2020. СИПРИ је овај успех приписао пекиншком програму војне модернизације, који је локалне одбрамбене компаније претворио у „неке од најнапреднијих произвођача војне технологије у свету”.

Према шведском истраживачу, 26 европских произвођача оружја је прошле године показало „мешовите резултате“. Велика Британија је била трећа у укупном поретку након Кине, са својих седам компанија у Топ 100 које су зарадиле 37,5 милијарди долара, што је повећање од 6,2% у односу на 2019. Немачке фирме су забележиле раст од 1,3% и достигавши 8,9 милијарди долара, док је продаја њихових француских колега пао за 7,7%.

Тренд пада који је почео 2018. наставио се за руске произвођаче оружја прошле године, наводи се у извештају. Девет компанија у земљи у Топ 100 забележило је пад продаје са 28,2 милијарде долара у 2019. на 26,4 милијарде долара.

Неуспех би се могао објаснити закључењем Државног програма наоружања 2011–2020. и диверзификацијом руске одбрамбене индустрије, пошто су фирме добиле задатак да повећају свој удео у продаји цивила на 50% до 2030. године, кажу аутори. Међу могућим разлозима нису споменули санкције и притисак Вашингтона на земље које желе да купе оружје руске производње.

Извештаји СИПРИ-ја „не могу се сматрати објективним извором информација“, рекао је руски војно-индустријски конгломерат Ростек одговарајући на нове бројке.

-Западни аналитичари се ослањају само на отворене изворе и нису свесни праве слике, наводи се у саопштењу. СИПРИ такође занемарује чињеницу да се већина плаћања за руско оружје врши у рубљама, а не у доларима, при чему се фокусира само на профит, уместо да рачуна стварни број продатих јединица.

Зарада Ростека стално расте сваке године, а ниво производње остаје висок, истиче се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)