АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ПОЗИВАЈУ БЕЛУ КУЋУ: Вашингтон треба да одбаци политику ривалства и почне сарадњу са Москвом

Novosti online

05. 12. 2021. у 21:43

ГЛОБАЛНИ проблеми, као што су спречавање ширења нуклеарног наоружања, борба против међународног тероризма и пандемија, смањење последица климатских промена, захтева од свих држава, посебно од САД, међусобну сарадњу, пише магазин The National Interest.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ПОЗИВАЈУ БЕЛУ КУЋУ: Вашингтон треба да одбаци политику ривалства и почне сарадњу са Москвом

Фото: ЕПА/Депоситпхотос/илустрација

По мишљењу аутора чланка Саше Глезера, амерички председник Џо Бајден који је организатор „Самита за демократију“ види спољну политику Вашингтона као ривалство са Русијом и Кином, што компликује положај саме државе, стварајући конфликтну ситуацију и ограничавајући је у сложеним ситуацијама.

-Либерална демократија остаје највеличанственија форма владавине коју је створило човечанство. Ипак, последње три деценије су доказале да су покушаји ширења овог идеала ван граница уз помоћ силе контрапродуктивни и да су осуђени на неуспех, уверен Глезер.

Уместо тога, по његовом мишљењу, САД треба да дају пример код куће, осигуравајући безбедност Американца, обазриво се борећи за своје стратешке интересе у иностранству, независно од идеологије. Као пример обједињавања различитих политичких снага у борби за заједничку безбедност, аутор је назвао савез САД и СССР за време рата против нацистичке Немачке.

Председник САД Џозеф Бајден ће ,од 9. до 10. децембра бити домаћин виртуелног самита за лидере из владе, цивилног друштва и приватног сектора, а Самит ће се фокусирати на изазове и могућности са којима се суочавају демократије и пружиће платформу лидерима да преузму и појединачне и колективне обавезе у одбрани демократије и људских права у земљи и иностранству.

У Кремљу су оценили да Сједињене Државе покушавају да приватизују демократију и да повуку нове линије раздвајања између држава припремајући самит без учешћа Русије и Кине.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)