ОТКРИВЕН У КАНАЛИЗАЦИЈИ: Трагови омикрона пронађени у Каталонији у отпадним водама крајем новембра?

Срна

01. 12. 2021. у 23:40

ЗДРАВСТВЕНЕ власти у шпанској регији Каталонија саопштиле су данас да су откриле потенцијалне трагове соја вируса корона омикрон у узорцима отпадних вода крајем новембра.

ОТКРИВЕН У КАНАЛИЗАЦИЈИ: Трагови омикрона пронађени у Каталонији у отпадним водама крајем новембра?

Фото: Танјуг/АП Пхото

Ако се потврди, то би значило да је варијанта била присутна у Каталонији пре или у исто време када је први пут пријављена у јужној Африци пре седам дана. Научници страхују да би ова варијанта са великим бројем мутација могла да се одупре вакцинама и продужи пандемију која траје скоро две године.

Шпанија је открила два случаја ове варијанте и очекује да ће потврдити још два до краја недеље, али сви су код људи који су посетили земље у којима је омикрон потврђен.

- У овом тренутку оно што имамо су знакови. У неким областима Каталоније постоје неки узорци са специфичним мутацијама повезаним са овом варијантом - рекла је регионални шеф јавног здравља Кармен Кабезас на конференцији за новинаре.

Она је додала да би могли бити компатибилни и са алфа варијантом.

ПЦР тестови генетског секвенцирања ће утврдити да ли је омикрон, чије је присуство у јужној Африци објављено 25. новембра, већ у то време кружио Каталонијом.

Холандски здравствени званичници рекли су јуче да је ова варијанта откривена у Холандији 19. новембра, пре него што су из Јужноафричке Републике стигла два авиона са вирусом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)