АКЦИЈЕ КРЕНУЛЕ НИЗБРДО: Индекси на Вол Стриту снажно потонули

Танјуг

30. 11. 2021. у 19:50

АКЦИЈЕ на Вол Стриту су кренуле данас низбрдо, преокренувши тренд раста од понедељка, јер су инвеститори поново анализирали ризике које представља нова мутација ковида, омикрон.

АКЦИЈЕ КРЕНУЛЕ НИЗБРДО: Индекси на Вол Стриту снажно потонули

Фото Архива

Главни индекси Њујоршке берзе су пали на најниже дневне нивое, након што је председник Федералних резерви Џером Пауел рекао да ће централна банка на састанку у децембру разговарати о убрзању смањења куповине обвезница.

Индустријски индекс Дау Џонс је изгубио 605 поена, повучен падом акција картичарске куће Американ Експрес и Кока-Коле. Општи индекс С&П 500 је ослабио за 1,6 посто, а технолошки Насдак Композит за 1,7 процената, преноси ЦНБЦ.

Референтни индекс предузећа с малом капитализацијом Расел 2000 стропоштао се за 2,4 одсто.

У обраћању пред једним сенатским одбором, шеф ФЕД-а је оценио да динамика смањења месечних куповина обвезница може да буде брже и обимније од планираних 15 милијарди долара месечно, како је најављено раније овог месеца.

 - У овом тренутку, економија је веома снажна, а повишени су и инфлаторни притисци, и зато је по мом мишљењу прикладно да размотримо завршетак смањења наших куповина актива… можда неколико месеци раније. Очекујем да ћемо о томе разговарати на нашем предстојећем састанку - рекао је Пауел.

Пауелова изјава наговештавају, према оцени ЦНБЦ-а, да ће у фокусу ФЕД-а сада бити борба против инфлације и њених негативних утицаја, а не потенцијални поремећаји у економској активности због нових варијанти ковида.

Данашњи преокрет у погледу тржишног расположења на Вол Стриту дошао је и након интервјуа извршног директора Модерне Стефана Бансела Фајненшел Тајмсу, у којем је рекао да очекује да ће постојеће вакцине бити мање ефикасне против новог соја ковида.

Бансел је у понедељак рекао за ЦНБЦ да би могли да прођу месеци док се не развије и не испоручи посебна вакцина против омикрон соја ковида.

Акције Модерне су пале након његовог интервјуа за скоро 7,0 процената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)