АСТЕРОИД УДАРИО ЈУПИТЕР: ЕСА – Хабл забележио “ожиљке” на највећој планети соларног система

Танјуг

23. 09. 2021. у 23:16

НАЈВЕЋИ гасни гигант у соларном систему, Јупитер, нашао се на путу астероида који га је погодио, наводи се у извештају Европске свемирске агенције (ЕСА).

АСТЕРОИД УДАРИО ЈУПИТЕР: ЕСА – Хабл забележио “ожиљке” на највећој планети соларног система

Фото: Free Images Pixabay

Јупитер представља најјачу гравитациону силу након Сунца, тако да удари астероида нису неуобичајена појава.

Ипак, овакви догађаји служе како би нас подсетили да, иако Земља није на путу апокалиптичних астероида, технологија за њихово откривање мора напредовати како се не бисмо пробудили једног дана и схватили да је последњи за човечанство.

Јупитер се 13. септембра нашао на удару астероида, а тај догађај су испратили аматерски астронаути.

Они су уочили светли бљесак који је указивао на удар. Иако још увек нема званичне потврде, ово је вероватно осми удар везан за Јупитер којем је сведочио човек, а први је забележен 1994. године када је у центру пажње била комета Шумејкер-Леви 9, која се распала у делове, пренео је Klix.ba.

Нажалост, нико са Земље није видео експлозије јер су се удари догодили с даље стране Јупитера, али телескоп с Хаваја је фотографисао топлотне потписе сваке локације удара. Свемирски телескоп Хабл је такође забележио "ожиљке" на Јупитеру.

Научници засад нису сигурни колико је често Јупитер на мети тако масивних и брзих објеката који стварају бљесак видљив са Земље, али се сматра да се то догађа врло често, између 20 и 60 пута годишње.

Да је Земља у истој ситуацији, њена површина би могла изгледати знатно другачије.

Но, упркос снажном и огромном гравитацијском пољу Јупитера, неки научници верују да Земља ипак није сигурна од новог удара астероида сличног оном који је узроковао изумирање диносауруса. До оваквих догађаја долази сваких 50 до 60 милиона година.

Америчка свемирска агенија НАСА је дала "зелено светло" за нови свемирски телескоп НЕО Сурвеyор, који је дизајниран да унапреди мрежу одбране планете задужену за откривање космичких тела с потенцијално опасним орбиталним путањама.

Научници сматрају да астероиди обима већег од 137 метара могу узроковати огромну регионалну штету па је стога циљ открити такве астероиде и што је више могуће мањих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)