КРАЈ ЗЛАТНОГ ДОБА БЕРЛИНА: Већина Немаца сматра да се њихова земља налази на прагу нове ере

Ивана Станојевић

19. 09. 2021. у 07:30

ПОСЛЕ деценију и по владавине "меркелизма", Немачка се суочава са одласком поуздане, национално подржаване "мути", Ангеле Меркел.

КРАЈ ЗЛАТНОГ ДОБА БЕРЛИНА: Већина Немаца сматра да се њихова земља налази на прагу нове ере

Фото АП

"Златна ера Немачке" се завршава, сматра огромна већина анкетираних у земљи и трећина у иностранству. Ко ће водити државу наредне четири године, одлучиће бирачи, 26. септембра, на федералним парламентарним изборима.

Досадашња позиција социјалдемократа могла би да прерасте у водећу, а учешће Зелених у власти, сасвим је извесно. Либерали, десничари и левичари, озбиљно конкуришу за "кооперанте" у државном врху.

* * * * * * * *

ХРИШЋАНСКО-ДЕМОКРАТСКА УНИЈА (ЦДУ) И ХРИШћАНСКО-СОЦИЈАЛНА УНИЈА (ЦСУ)

МИГРАЦИЈЕ

ДЕМОХРИШЋАНСКИ блок - ЦДУ и сестринска ЦСУ која постоји само у јужној покрајини Баварској - мења став према мигрантима из трећих земаља. За разлику од политике отворених врата канцеларке Ангеле Меркел, будућа стратегија подразумева дефанзивнији приступ. Миграције треба да буду контролисане и да се одвијају према јасним правилима, без импровизација и изузетака.

Фото Архива

"Одбацујемо усељавање с циљем да се користе социјални системи и давања из државне касе", наводи се у програму. Починиоце кривичних дела треба доследно протеривати.

С друге стране, људима с мигрантском позадином требало би пружити све могућности учешћа у друштву, али само "ако деле немачке вредности, придржавају се домаћих закона и говоре немачким језиком".

ЕВРОПА
Желе што пре да поново на снагу ступе критеријуми за стабилност финансија и привреде који су, због пандемије, привремено стављени ван снаге. Заједничко задуживање, уведено због короне, не треба више да се практикује. "То није и не сме никада да буде, улазак у унију дугова", кажу.
ОДБРАНА И САВЕЗИ
Подржавају циљ НАТО да свака чланица алијансе троши за одбрану два одсто свог БДП, иако је Немачка на око 1,5 процената. Залажу се за формирање заједничке европске војске, али на рачун НАТО. Број војника у Бундесверу требало би да се, са садашњих 184.000, повећа, на 203.000. Фаворизују немачко-француско пријатељство.
СПОЉНА ТРГОВИНА
Залажу се за мултилатерализам и подсећају да у Немачкој свако четврто радно место зависи од извоза. Желе да ојачају Светску трговинску организацију. Преговоре о слободној трговини са САД треба што пре наставити.
КЛИМА
ДВОЈАЦ намерава да, уз заштиту климе, одржи положај немачке индустрије. Навија за климатску неутралност "знатно пре средине века", а наде полаже у "иновативне технологије и економске инвестиције". За разлику од председника ЦДУ и кандидата за канцелара Армина Лашета, председник ЦСУ и баварски премијер Маркус Зедер залаже се за напуштање коришћења угља већ 2030, а не како је договорено, 2038. године.

* * * * * * *

СЛОБОДНА ДЕМОКРАТСКА ПАРТИЈА (ФДП)

МИГРАЦИЈЕ

Виде Немачку као усељеничку земљу, али више него друге странке желе да воде рачуна о немачким привредним интересима. Шеф странке, Кристијан Линднер у јулу је изјавио: "Потребне су нам вредне руке и паметне главе досељеника које ћемо ми да одаберемо." Желе закон о усељавању с критеријумима као што су ниво образовања, знање језика и потреба за стручњацима.
 

Фото Архива

ЕВРОПА

По питању европске политике иду нарочито далеко и залажу се за прихватање Европског устава. Тиме би био створен основ за "федералну и децентрално уређену европску савезну државу", стоји у програму те странке.
ОДБРАНА И САВЕЗИ
Сматрају да Немачка треба да игра важнију улогу на међународној сцени. У ту сврху, сматрају, треба да се формира Савет за националну безбедност. Навијају за стварање европске одбрамбене уније.

Фото АП


СПОЉНА ТРГОВИНА
ФДП је класична странка слободне трговине. Сходно томе,
залаже се за даље склапање уговора о слободној трговини. О питању гасовода "Северни ток 2" требало би да се одлучује на европском нивоу.
КЛИМА
Код заштите климе, наде полажу пре свега у тржиште и тржишну утакмицу. Противе се законском прописивању технологија, на пример, код електричних аутомобила. Желе да смање емисију штетних гасова, пре свега кроз трговину сертификатима.

* * * * * * * *

СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКА СТРАНКА НЕМАЧКЕ (СПД)

МИГРАЦИЈЕ

Заговарају лакше добијање држављанства за двоструко држављанство, и олакшавање поступка усељавања чланова породица досељеника. Право усељавања треба да имају браћа и сестре малолетних миграната који су у Немачку дошли без пратње.
ЕВРОПА
У СПД кажу: "Уместо враћања на политику штедње из прошлости, остајемо код заједничке инвестиционе политике Европе, започете у корона-кризи." Циљ је фискална, привредна и социјална унија. Треба увести минималне сатнице на нивоу ЕУ.
 

Фото Архива

ОДБРАНА И САВЕЗИ

Са више критика гледа на циљ НАТО од два одсто, али жели да боље опреми немачку војску да би била поуздан партнер у Европи и НАТО. Као и демохришћани, подржавају пројекат гасовода "Северни ток 2", од Русије до Немачке, кроз Балтичко море.
СПОЉНА ТРГОВИНА
Стављају нагласак на одрживост. Код трговине пољопривредним производима, залаже се за партнерство с малим и еколошким произвођачима. Извоз немачког оружја, ваља стриктније регулисати.
КЛИМА
Нагласак је на климатској неутралности до 2045. године. До 2040. треба прећи на производњу струје искључиво из обновљивих извора. Све јавне зграде треба да буду опремљене соларним постројењима. Немачкој припада улога водеће земље у коришћењу водоника за производњу енергије.

* * * * * * * *

ЛЕВИЦА

МИГРАЦИЈЕ

Левичари захтевају да се људима из ратом захваћених подручја обезбеди легална и сигурна могућност бекства. Залажу се за право останка свих који су дошли у Немачку. Тиме Левица иде корак даље и од Зелених који су склони миграцији, него ЦДУ, ЦСУ и либерали.
ЕВРОПА
Залаже за Устав ЕУ. Странка сматра да би богатство у ЕУ морало да буде подељено одозго ка доле. Конкретни захтеви су минимални порез за предузећа у целој Европи и заједнички стандарди за опорезивање велике имовине.
 

Фото Архива

ОДБРАНА И САВЕЗИ

Код питања одбране, Левица је радикална. Залаже се за распуштање НАТО и формирање колективног система безбедности у који би била укључена и Русија. Све стране војне базе у Немачкој требало би да буду затворене, без одлагања.


СПОЉНА ТРГОВИНА
Одбацује уговоре о слободној трговини ЕУ с трећим државама као што су ТТИП, ЦЕТА и Меркосур. Уместо тога, залаже се за "коректније споразуме о сарадњи". Извоз оружја из Немачке треба начелно да буде забрањен.

Фото АП

КЛИМА

Захтевају "социјално-економску промену система", јер се, кажу, уништавање животне средине не може одвојити од "социјалних прилика у капитализму". Јавни саобраћај, зато, треба да буде бесплатан. Предузећа за снабдевање енергијом морала би да буду у државном власништву и обавезна да раде за опште добро.

* * * * * * *

ЗЕЛЕНИ

МИГРАЦИЈЕ

Виде Немачку као "разнолико усељеничко друштво". Залажу се за закон о усељавању с новим могућностима за радну и образовну миграцију. Предузећа која образују или запошљавају избеглице требало би да добијају подстицаје.
ЕВРОПА
Желе да знатно ојачају улогу Европског парламента. Грађани других чланица ЕУ требало би убудуће да учествују и на покрајинским изборима у Немачкој. Еколошки и климатски преображај ЕУ има шансу уз помоћ јавних инвестиција.
ОДБРАНА И САВЕЗИ
У неким тачкама, заговарају потпуно другачију политику од ЦДУ. Сматрају да би Немачка требало да се ослободи атомског оружја, а одбацују циљ НАТО од два одсто БДП и "Северни ток 2".
 

Фото Архива

СПОЉНА ТРГОВИНА

Имају намеру да трговину јаче оријентишу на заштиту климе и одрживост. Подстицаје треба да добијају гране привреде које више воде рачуна о заштити животне средине. На нивоу ЕУ, потребна је одлука о забрани увоза аграрних производа, насталих уз илегално крчење шуме, или кршење људских права.
КЛИМА
Желе да учине Немачку климатски неутралном већ до 2030. Министарство за заштиту животне средине убудуће треба да има право вета и заустави сваки закон који није у складу с Париским споразумом о клими из 2015. Емисију угљен-диоксида желе да учине знатно скупљом преко европског система за трговину сертификатима о емисијама штетних гасова.

* * * * * * * *

АЛТЕРНАТИВА ЗА НЕМАЧКУ (АФД)

МИГРАЦИЈЕ

АфД највише критикује усељавање. Та странка жели да право на азил поново регулише на националном, а не на нивоу ЕУ, и да осигура државне међе од илегалног преласка. Азил треба да добију само они за које Бундестаг каже да им је потребна заштита и чија је "културна позадина" спојива с "немачким вредносним и друштвеним поретком".
ЕВРОПА
И код европске политике АфД иде радикално друкчијим путем. Немачка треба да напусти ЕУ, "која је, последњих година, знатно напредовала према трансформацији у
супердржаву с планском привредом". Евро је, као јединствена валута, доживео неуспех.
 

Фото Архива

ОДБРАНА И САВЕЗИ

АфД би се много више приближила Русији и смањила напетост с Москвом, упркос анексији украјинског полуострва Крим. Захтева за Немачку стално место у Савету безбедности УН. НАТО треба да буде чисто одбрамбени савез, а немачка војска, Бундесвер, могла би да буде ангажована само у чланицама НАТО. АфД одбацује стране мисије немачке војске, рецимо, у Авганистану или Малију.


СПОЉНА ТРГОВИНА
У трговинској политици тежи приснијим односима с Русијом и Кином. Залаже се за "Северни ток 2" и жели да укине санкције против Русије. У програму пише: "Са 'Новим путем свиле' Кина је покренула пројекат века", у ком Немачка треба офанзивније да учествује.

Фото АП

КЛИМА

Алтернатива за Немачку (АфД) начелно сумња да је човек одговоран за климатске промене. Та странка жели да откаже Париски споразум о заштити климе. Струју и даље треба производити из каменог и мрког угља, а треба да раде и атомске електране.

Фото Bernd von Jutrczenka/dpa via

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)