ПОСЛЕДЊА ВЕЧЕРА У ЈЕЛИСЕЈУ: За време њеног мандата, у Паризу су се променила четири француска лидера

Горан Чворовић - Стални дописник из Париза

16. 09. 2021. у 20:32

СВЕ се завршава тамо где све почиње. Одлазећа немачка канцеларка Ангела Меркел имала је заказану радну вечеру у Јелисејској палати са француским председником Емануелом Макроном.

ПОСЛЕДЊА ВЕЧЕРА У ЈЕЛИСЕЈУ: За време њеног мандата, у Паризу су се променила четири француска лидера

Фото Танјуг/АП

Овај сусрет представља симболични завршетак спољнополитичких активности канцеларке која је 16 година владала европском и међународном сценом, разговор с шефом државе другог дела "двомоторца" уз чију снагу ЕУ кормирали кроз бурне воде светске политике.

Званично, у дискусији је фокус стављен на актуелна међународна питања, пре свега на Авганистан, као и на теме европског устројства. Двоје лидера припремало је овом приликом и Самит ЕУ - Западни Балкан, који ће бити одржан у Словенији почетком октобра. На међународном плану, "на менију" свечане сале у Јелисеју били су и Белорусија, Иран, Либија и Украјина, а од главних европских изазова - заједничка одбрана, мигранти, политика азила, климатски изазови и дигитализација. Све то кроз призму будућег француског председавања ЕУ у првој половини следеће године, баш кад Макрона чекају избори.

Теме су биле озбиљне и званичне, али је све, пред немачке изборе заказане за 26. септембар, на којима се Меркелова неће појавити као кандидат, било пре свега обојено сетним бојама растанка.

Фото Танјуг/АП

За свог вакта, канцеларка је сарађивала са четири француска председника: Шираком, Саркозијем, Оландом и Макроном. Заједнички су пловили бурним политичким водама, превалили преко леђа многобројне кризе и хватали се укоштац с новима - финансијском, мигрантском, "брегзитом", пандемијом.

Било је у односима успона и падова, љутњи и неслагања, спорова и различитих путева. Меркелова и Макрон се по много чему разликују, па и генерацијски. Канцеларка је појавом скромна, без харизме, великих речи и обећања, неко ко одржава "немачку машину" у радном стању. Француски председник, сјајни оратор, пун великих најава и реформских визија, на које је Меркелова сумњичаво вртела главом. Нису се у старту слагали око буџета еврозоне, спајања дугова, миграната, односа према Турској или Русији. Али, европски мотор је бректао даље, све у име уније и јединства.

Синоћна вечера била је прилика да се још једном пред очима света прикаже блискост две обале Рајне.

Истовремено, Макрон не губи време. Пре неколико дана, примио је двојицу кандидата за наследника Меркелове, Армина Лашета и Олафа Шолца. Један од њих двојице ће, извесно, после избора поново доћи тамо где све почиње.

АНГЕЛА ЗА ПРЕДСЕДНИЦУ ЕУ

ПРЕМА најновијој анкети, већина грађана Европске уније би изабрала Меркелову за председницу ЕУ, а не Макрона. Уочи састанка лидера две најутицајније земље ЕУ објављени су подаци истраживачког центра Европског савета за спољне односе из Брисела, према којима би 41 одсто грађана ЕУ Меркелову изабрало за "председницу Европске уније" - када би таква функција постојала. Меркелова је победила Макрона у свих 12 земаља учесница анкете, а Макрон је добио само 14 одсто гласова. Анкетирани су грађани Немачке, Француске, Холандије, Данске, Шведске, Италије, Португалије, Шпаније, Аустрије, Пољске, Мађарске и Бугарске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)