НАЈПОЗНАТИЈА НОВИНАРКА ИЗ АВГАНИСТАНА: Аниса сваког дана мора другим путем да иде до посла како би сачувала живот (ВИДЕО)

Novosti online

18. 08. 2021. у 08:58

РЕКЛА сам свом оцу да ћу или бити новинарка или ћу седети код куће, започела је своју причу Аниса Шахид која, иако је од 200. године убијено на десетине новинара у Авганистану, не жели да одустане од свог сна.

НАЈПОЗНАТИЈА НОВИНАРКА ИЗ АВГАНИСТАНА: Аниса сваког дана мора другим путем да иде до посла како би сачувала живот (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб/Принтскрин/ RJ Natural Views

Аниса ради један од најопаснијих послова у Авганистану, њен живот није угрожен само као новинарки, већ као и жени.

-Толико има неипсричаних прича у Авганистану и ми морамо да их испричамо, рекла је она за Би Би Си.

Аниса је одрасла по талибанским режимом, који су бранили женама да се образују и да раде.

- Годинама сам сањала да ћу се једог дана вратити у школу, рекла је она. Аниса је, након што су талибани свргнути са власти завршила Универзитет у Кабулу и почела да ради за Толо њуз, највећу и најпознатију медијску мрежу у Авганистану.

- Мој отац је желео да постанем учитељица, али посче чертири или пет година моји родитељи су престали да се противе, они су били забринути за моју сигурност, испричала је она.

Дискриминација је отежала посао још више, некадашњи командант талибана рекао је да неће да прича са женом новинарем.

- Питао је да ли је могуће да заменим места са сниматељем и да га, уместо мене, интервјуише он, просетила се она.

Сигурност је веома упитна и Аниса сваки дан бира друге руте како би стигла до посла.

-Треба да будемо оперзни са позивима и куда идемо. Изгубили смо много пријатеља и колега и то нас гура ка губитку наде , рекла је она.

Насиље на дневном нивоу такође узима емоционални данак.

- Нисшта није теже када извештаваш о детету које је непокретно или чија су права нарушена, детету које плаче или жени која плаче, каже Аниса.

У априлу је Центар за слободу говора у Авганистану именовао Анису новинарем године. Репортери без граница препознали су њену храброст при извештавању.

- Забринута сам да ће тежак рад у протеклих 20 година од стране медија и народа Авганистана, чији је највећи подвиг био слобода изражавања, да буде изгубљен. Мој највећи сан је да путујем у све регије Авганистана и извешравам о лепотама, реконструкцијама и развоју. Жеља ми је да видим миран Авганистан - рекла је Аниса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЧУВАР ТАЈВАНСКОГ НЕБА: Тиен-Кунг 3 - домет 200 км, уништава више циљева одједном