"ДОНБАС НИКАДА НЕЋЕ БИТИ РУСКИ": Зеленски наставља са провокацијама - "Они који се сматрају Русима - нека иду"

Новости онлајн

05. 08. 2021. у 11:50 >> 11:43

ПРЕДСЕДНИК Украјине Владимир Зеленски изјаво је да Донбас „никад неће бити руска територија“, а онима који воле Русију и желе да ова област уђе у њен састав сугерише да „траже за себе место у Русији“.

ДОНБАС НИКАДА НЕЋЕ БИТИ РУСКИ: Зеленски наставља са провокацијама - Они који се сматрају Русима - нека иду

Фото: ЕПА

- Житељи окупираног Донбаса и Крима треба да схвате. Не ради се о томе да неко некога негде протерује. Једноставно желим да ме разумеју. Ако неко живи данас на територији привремено окупираног Донбаса и сматра да је ‘наша ствар исправна – треба да будемо заједно с Русијом, ми смо Руси’ – сматрам да је велика грешка да остане да живи у Донбасу. То никада неће бити руска територија - рекао је Зеленски у интервјуу за ТВ „Дом“.

Ситуацију је упоредио с Берлинским зидом у Немачкој.

- У сваком случају историја ће искористити свој тренутак и зид ће пасти. Ако не буде договора о решењу конфликта, свеједно људи ће искористити тренутак - додао је он.

Он се обратио грађанима Донбаса и онима који себе сматрају Украјинцима препоручио да не напуштају ту територију.

- Ако волиш Русију, а цео живот си провео у Украјини али си осећао да је то Русија… такав човек треба да зна да треба у име своје деце и унука да иде и тражи себи место у Русији. То је исправно, јер без Украјине на тој територији цивилизације неће бити. Украјина ће се развијати, градиће се, а у таквом Донбасу – окупираном, одвојеном – никад неће бити развоја. Али, ако осећаш да је Донбас Украјина, ако поштујеш ту заставу, украјински језик, ако осећаш да си Украјинац онда остани тамо, држи се, та ће територија у сваком случају бити ослобођена окупације - рекао је Зеленски.

Ситуација у Донбасу

Украјинске власти су у априлу 2014. покренуле војну операцију против самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике, које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. године. Питање решавања ситуације у Донбасу разматрају се, између осталог, на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. усвојила три документа која регулишу кораке за деескалацију сукоба.

Свеобухватни прекид ватре у Донбасу ступио је на снагу 27. јула прошле године. Ове мере подразумевају потпуну забрану паљбе, размештања наоружања у насељима и у њиховој близини, офанзивних и извиђачко-диверзантских акција. Поред тога, предвиђена је дисциплинска одговорност за кршење прекида ватре. Наредбе о прекиду ватре које садрже мере за његово одржавање морају да буду на снази све док се сукоб не реши у потпуности. Међутим, од фебруара 2021. ситуација у Донбасу поново је почела да се погоршава.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)