ШВЕДСКА ВОЈСКА У БОЈАМА ДУГЕ: Симбол ЛГБТК покрета постао и обележје оружаних снага скандинавске земље

И. СТАНОЈЕВИЋ

02. 08. 2021. у 23:19

ВОЈСКА Шведске ставила се под заставу дугиних боја, симбол ЛГБТК покрета. Шведски војници платили су рекламу у једном од водећих листова "Свенска дагеблат", која приказује групу војника у пуној борбеној опреми изнад које се вијори барјак ЛГБТК: "Застава коју вреди бранити!"

ШВЕДСКА ВОЈСКА У БОЈАМА ДУГЕ: Симбол ЛГБТК покрета постао и обележје оружаних снага скандинавске земље

Фото Архива

У наставку мањим словима пише "Бранимо људска права, једнакост за све и наше право да живимо како желимо." Оглас је објављен уочи једнонедељног Стокхолмског поноса, који је почео јуче. Форсварсмактен (Оружане снаге Шведске) поделиле су ове недеље поруку солидарности и на друштвеним медијима, у моменту док је земља домаћин прославе "Еуро прајд" у Стокхолму и Гетеборгу.

Оглас је изазвао бурне коментаре. Многи тврде да војска не треба да се укључује у активизам било какве врсте, јер се финансира новцем пореских обвезника.

- Зар војска не би требало да брани границе Шведске, важна места и сав шведски живот?

Права су одговорност политичара, зар не? - упитао један корисник "Твитера".

Други, међутим, не сматрају овај оглас контроверзним и истичу да третирање хомосексуалаца као једнаких и одбрана земље нису супротне ствари. Има и коментара који су осудили критичаре као хомофобе: "Схватате ли да вас млађе генерације виде као диносаурусе?", поручују им.

Шведске оружане снаге планирале су ове године бројне догађаје за прославу Прајда уочи марша у Гетеборгу, укључујући наступ шведске војне групе и приказ падобранаца који носе заставе дугиних боја.

- Овде и сада идентификујемо и заустављамо кршења ових права на копну, у ваздуху, на мору и на интернету - наводи се у поруци шведских оружаних снага.

НИЈЕ ПРВИ ПУТ

ШВЕДСКА војска већ годинама уназад брани ЛГБТК интересе. Године 2017. објавила је слику пертли на војничким чизмама, у дугиним бојама. Наредне године водила је кампању за запошљавање под слогом "Не марширамо увек равно". Оглас из 2018. године приказао је плакате војника који су на лице нанели "камуфлажу" у дугиним нијансама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)