ЦРВЕНИ КОЛОС ЈЕ ВЕЛИКИ ПРИЈАТЕЉ "МАЛЕ" СРБИЈЕ: Народноослободилачка армија Кине данас обележава рођендан

Драган Вујичић

01. 08. 2021. у 09:32

- КОНКРЕТНА помоћ Армије Кине Војсци Србије огледа се у размени искустава, обуци, планирању употребе, школовању наших кадрова и конкретне материјалне помоћи у донацији савремених средстава за потребе наше војске. Размена искустава одвија се у редовном присуству наших министара одбране на међународним конференцијама о безбедности, а интензивна сарадња је почела пре неколико година када је делегација војних ветерана из Клуба генерала и адмирала Србује упознала представнике

ЦРВЕНИ КОЛОС ЈЕ ВЕЛИКИ ПРИЈАТЕЉ МАЛЕ СРБИЈЕ: Народноослободилачка армија Кине данас обележава рођендан

Први август је Дан кинеске војске / Фото АП

Академије војних наука Армије Кине са искуствима о мерама и поступцима наше војске током НАТО агресије - овако, укратко, о сарадњи Армије Кине и Војске Србије говори генерал Миломир Миладиновић, председник Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије.

Поводом 1. августа - Дана Народноослободилачке Армије Кине генерал Миладиновић са задовољством истиче да су односи између руководства двеју земаља и Генералштабова војски на изузетном нивоу. Наш генерал примећује да, "захваљујући личним односима поверења и међусобног уважавања који су успостављени између врховног команданта Народноослободилачке Армије НР Кине Си Ђинпинга и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, армије сарађују на много вишем нивоу него досад".

- Ускоро ћемо са Армијом Кине имати прилику да поделимо знања и о питању сајбер ратовања, што је данас у фокусу изучавања у војскама целог света. Добро знамо колико су њихови стручањаци одмакли на овом пољу и колико су та знања потребна нашој армији. У Кини се и досада школовао велики број наших старешина из више области, а посебно у изучавању језика и традиционалне кинеске медицине, у оквиру чега је потписан и договор о формирању Центра тредиционалне кинеске медицине на ВМА - прича генерал.

Говорећи о историјату Армије Кине, Миладиновић подсећа да је савремена кинеска војска основана 1. августа 1927. године под пуним именом Црвена армија оружана снага Комунистичке Партије Кине.

- Борци кинеске армије учествовали су у Дугом маршу 1934/35. године, а у Другом светском рату били су носиоца отпора против јапанског окупатора. Црвена армија је 1949. победила снаге Куомитанга у грађанском рату и омогућила стварање данашње НР Кине.

- Код нас се о кинеској армији релативно мало зна. То је прави колос. Професионализација њихове војске извршена је крајем 1970. године у склопу такозване четири модернизације - објашњава српски генерал. - Армија је распоређена у четири вида, Копнену војску, Морнарицу, Ваздухопловство и ракетне трупе. организована је у пет војних области са око два милиона припадника. Имају преко 300 милиона старијих од 18 година способних за војну службу, а буџет им је око 200 милијарди долара на годишњем нивоу. И са тако релативно малим буџетом та армија је у три најснажније на свету.

Председник Клуба генерала и армирала Србије даље наводи да разлика у величини, броју становника, економској моћи и утицају на међународне односе Кине и Србије никад није била препрека добрих односа двеју војски.

- Напротив, Кина о Србији мисли као о стратешком партнеру, као земљи која заслужује поштовање, на чему смо им захвални - каже он, додајући: "Слични смо и у залагању за мир у свету, прогрес и људско достојанство свих народа и држава. Иако је због удаљености непосредна физичка помоћ тешко остварива, морална подршка коју имамо од Кине и њене армије је гарант међународног угледа Србије."

ПРВИ ДОШЛИ ВОЈНИ ЛЕКАРИ

- НИКАД нећемо заборавити пружену помоћ припадника Армије Кине у ово време пандемије вируса корона. Они су нам први притекли у помоћ да би својим знањем и искуством и помогли нашим лекарима у сузбијању ове опасне пандемије, ризикујући и своје животе - подсећа генерал Миладиновић и набраја даље: Немерљив је допринос Армије Кине у пружању помоћи у вредности од око 750 000 евра у респираторима, мониторима, инфузним пумпама, камерама. Посебно хвала Кини на вакцинама, захваљујући којима је Србија водећа земља у сузбијању вируса корона у Европи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)