ЛУКАШЕНКО - ОДШТЕТА ЈЕ 500 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА: Минск припремио доказе о размерама штете коју је у Другом светском рату нанела Немачка

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

28. 07. 2021. у 20:47

БЕЛОРУСКЕ власти су процениле да им је у Другом светском рату Немачка починила штету од око 500 милијарди долара.

ЛУКАШЕНКО - ОДШТЕТА ЈЕ 500 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА: Минск припремио доказе о размерама штете коју је у Другом светском рату нанела Немачка

Лукашенко и тужилац Швед

Државно тужилаштво Белорусије је разговарало са више од четири хиљаде сведока и утврдило имена преко 400 особа које су починиле зверства у окупираној Белорусији, а које сада живе у 13 земаља.

Белоруски државни тужилац Андреј Швед је изјавио да је пронађено више од 100 масовних гробница где је покопано између 15.000 и 20.000 Белоруса. Додао је да ће ускоро за руководиоце држава бити припремљени пакети докумената са зверствима фашиста и њихових сарадника у Белорусији.

Александар Лукашенко заоштрио је реторику против Немаца када су њихови адвокати подигли тужбу против председника Белорусије у име настрадалих у нередима после лањских председничких избора. Тада је казао да су тужбу подигли наследници фашиста и јавно је поставио питање да ли мисле да ће му судити. У јулу је Лукашенко изјавио како је откривено да су у немире у Белорусији били умешани Немци, чак и канцеларка Ангела Меркел. Ту изјаву Лукашенка у Берлину нису желели да коментаришу.

На Западу тврде да Лукашенко користи антифашистичку реторику да би консолидовао присталице и оправдао жестоке репресије. Тужилац Андреј Швед је саопштио да је покренут кривични поступак против 4.200 особа које се оптужују за повезаност са екстремизомом и тероризмом.

Лукашенко је свестан да са суседним земљама и Западном Европом неће моћи у ближој будућности да нормализује односе. Они ће почети да га и економски гуше. Једина нада да белоруска привреда настави да ради је јачање економских и политичких веза са Русијом и Кином. Те две земље Белорусији могу помоћи и кредитима.

ФАШИЗАМ И ДАЉЕ НА ДЕЛУ

САДАШЊЕ активности европских држава које распирују сукоб у Белорусији власти у Минску такође сматрају фашизмом. И о њиховом роварењу власти предочиће извештаје својој и страној јавности. "Цео свет треба да зна истину шта се догађало кад је против нас покренут хибридни рат... Они који су раније били нацисти остали су то и даље, само су променили начин деловања", казао је Лукашенко и додао да се то види и на примеру Литваније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)