СТВАРАЈУ ВЕЛИКУ ТУРКИЈСКУ ВОЈСКУ: Анкара и Баку преговарају о уједињењу снага - "Наша идеја је - једна нација, две државе"

Д.Д.С.

28. 07. 2021. у 11:40

АНКАРА и Баку преговорају о стварању заједничке туркијске војске, преноси Спутњик Азербејџан, позивајући се на председника турског парламента.

СТВАРАЈУ ВЕЛИКУ ТУРКИЈСКУ ВОЈСКУ: Анкара и Баку преговарају о уједињењу снага - Наша идеја је - једна нација, две државе

Фото: ЕПА

- Председник Велике националне скупштине Републике Турске Мустафа Шентоп изјавио је током конференције за штампу у азербејџанском граду Ганџи да Турска и Азербејџан преговарају о стварању заједничке туркијске војске - наводи се у саопштењу.

Како преноси агенција, у оквиру договора одржаваће се и војне вежбе двеју земаља.

- Наша идеја је - једна нација, две државе. И тако ће бити заувек. С тим у вези, било је много преговора и договора - додао је.

Први трилатерални састанак председника парламената Азербејџана, Турске и Пакистана Сахибе Гафарове, Мустафе Шентопа и Ассада Кајсера одржан је у уторак у Бакуу.

После трилатералног састанка, шефови парламената потписали су Бакинску декларацију. Оружане снаге Азербејџана и Турске већ су крајем јуна извеле заједничке тактичко-специјалне војне вежбе у Нахичеванској аутономној републици. Том приликом стране су саопштиле да је продубљивање турско-азербејџанске сарадње у војно-индустријској сфери предвиђено Шушинском декларацијом коју су земље потписале 15. јуна.

Иначе, декларација је потписана у граду Шуши у Нагорно-Карабаху и тиче се различитих области сарадње између Анкаре и Бакуа, посебно обавеза у области одбране и узајамне помоћи.

(Спутнјик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)