ШАЉУ ПОРУКУ СУСЕДИМА? Хиљаде регрута етиопске војске продефиловало Адис Абебом

Танјуг

27. 07. 2021. у 20:47

ХИЉАДЕ регрута етиопске војске продефиловало је данас у Адис Абеби како би се опростили пре одласка на обуку, а то су потенцијални будући владини борци у осмомесечном сукобу на северу земље, који наставља да се шири и интензивира.

ШАЉУ ПОРУКУ СУСЕДИМА? Хиљаде регрута етиопске војске продефиловало Адис Абебом

Фото: ЕПА

Како се наводи, младе жене и мушкарци у пластичним сандалама и бејзбол капицама са слоганима попут "Етиопија зове" плесали су на централном тргу Мескел, преноси Ројтерс.

Из градоначелникове канцеларије речено је да ће се 3.000 младих људи придружити редовима етиопских Националних одбрамбених снага (ЕНДФ).

Неки регрути са поносом описују своје мотиве одласка на обуку.

Један од регрута етиопске војске је рекао је да се његов отац борио у федерал армији и да он жели да настави то наслеђе.

- Мој отац је био члан ЕНДФ-а и пензионисао се пре 10 година. Ја сам овде да наставим његово наслеђе - рекао је 25.годишњи грађевинац из регије Амхара.

За Гирму Такеле војска је шанса да избегне незапосленост, како је навео 18.годишњак, пореклом из Оромије, он се придружује Националној војсци јер је три године без посла.

Сукоб између централне владе и Ослободилачког фронта (ТПЛФ), странке која контролише регион Тиграј, шири се и на друге делове северне Етиопије, а млади из других делова земље придружују се савезним снагама у борби.

Борбе су први пут избиле у Тиграју прошле године у новембру, када је влада оптужила ТПЛФ за напад на војне базе широм региона, чију је оптужбу група демантовала.

Влада је прогласила победу три недеље касније када је заузела главни град регије Мекеле, али ТПЛФ је наставио да се бори и од тада је вратио већи део Тиграја.

Етиопске трупе повукле су се из већег дела региона Тиграја крајем јуна, када је ТПЛФ поново заузео град Мекеле.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)