РОЂЕНДАН ТИБЕТАНСКОГ ДУХОВНОГ ВОЂЕ: Далај Лама обележио 86 година живота (ВИДЕО)

Танјуг

06. 07. 2021. у 19:41

ТИБЕТАНСКИ духовни вођа Далај Лама обележио је данас 86 година живота и том приликом се захвалио својим присталицама, а Индији, у којој живи од 1959. године изразио је захвалност.

РОЂЕНДАН ТИБЕТАНСКОГ ДУХОВНОГ ВОЂЕ: Далај Лама обележио 86 година живота (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Youtube/ Dalai Lama

- Желим да изразим дубоку захвалност свим својим пријатељима који су ми заиста указали љубав, поштовање и поверење - рекао је Далај Лама у видео поруци и нагласио да је његова мисија да служи човечанству, преноси Глас Америке.

- Откако сам постао избеглица и настанио се у Индији, у тој земљи сам у потпуности искористио слободу и верски склад - рекао је Далај Лама и изразио дубоко поштовање према индијским секуларним вредностима - искрености, саосећању и ненасиљу.

Кина не признаје владу Тибета у егзилу и оптужује Далај Ламу да покушава да одвоји Тибет од Кине, па је након неуспелог устанка против кинеске владавине 1959. године Далај Лама прогласио град Дармсала за своје седиште.

Тибетански духовни вођа пориче да је сепаратиста и указује да се залаже за суштинску аутономију и заштиту тибетанске будистичке културе.

Данас је у Централној тибетанској администрацији одржана мала прослава којој су присуствовали владини званичници током које је емитована видео порука Далај Ламе и приказана представа Тибетанског института за сценске уметности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)