ДУГИНЕ БОЈЕ ПОДЕЛИЛЕ ЕВРОПУ: Да ли је реч о промовисању или подршци хомосексуалном опредељењу

Горан Чворовић - Стални дописник из Брисела

25. 06. 2021. у 06:51

МАЂАРСКИ нови закон против промовисања хомосексуалности пред малолетницима нашао се међу главним тачкама на јуче започетом дводневном самиту европских лидера у Бриселу.

ДУГИНЕ БОЈЕ ПОДЕЛИЛЕ ЕВРОПУ: Да ли је реч о промовисању или подршци хомосексуалном опредељењу

Фото АП

Планирано је да ова тема буде суштински састојак менија за радном вечером, али свакако не као "дезерт", имајући у виду размимоилажења Брисела са Будимпештом и неким другим европским престоницама.

Закон 17 чланица сматра дискриминаторским. Дубоку забринутост су изразиле Немачка, Француска, Шпанија, Ирска, Аустрија, Италија, Грчка, земље Бенелукса, балтичке државе. Португалија се суздржала, а против су, до састанка, биле источне чланице.

Све се додатно закувало одлуком УЕФА да на "Алијанц арени" у Минхену у среду на утамици Европског првенства између Немачке и Мађарске забрани светлосне ефекете у дугиним бојама, што је требало да буде облик протеста због изгласаног закона. Председница ЕК Урсула фон дер Лајен је поручила да је закон "сраман", а Мађарска узвратила да је "срамна" њена изјава.

Будимпешта поручује да законом штите породицу и васпитање деце, европски званичници у томе виде опасно мешање порнографије и хомосексуализма. Све се врти око тога да ли је реч о промовисању или се ради о подршци хомосексуалном опредељењу.

Фото: ЕПА

Виктор Орбан

Расправљало се и око европског плана обнове од 750 милијарди евра.

Разматрани су, такође, и односи с Русијом, с циљем примене нове стратегије оличене у три речи - одговор, спречавање, дијалог. Брисел, наиме, сматра да су односи с Москвом на најнижем нивоу.

Атмосферу око Русије је загрејао председник Литваније Гитанас Науседа, који је стигавши у Брисел на скуп 27 лидера европског блока, изразио скептицизам према предлогу Париза и Берлина да се размотри одржавање самита ЕУ са руским лидером Владимиром Путином.

Науседа је рекао да је то идеја попут "покушаја да се да медведу да чува лонац меда".

- Треба да будемо изузетно опрезни, ово није попут односа Русије и Сједињених Држава - рекао је он мислећи на сусрет америчког председника Бајдена и Путина. - Засада не видимо никакву стварну промену у начину понашања Русије.

Мигранти и Турска су још једно важно питање, због чега постоји идеја отопљавања односа и са Анкаром. У ЕУ се прибојавају новог таласа после повлачења САД из Авганистана, па су на сто ставили 5,7 милијарди евра, од чега 3,5 милијарди Турској.

 

ПРОЧИТАЈТЕ, ПА КРИТИКУЈТЕ

ПРЕМИЈЕР Мађарске Виктор Орбан изјавио је у Бриселу да његова земља није усвојила закон против ЛГБТ популације, већ да је у питању закон о деци и њиховим родитељима. Долазећи на самит ЕУ, он је поручио свима да прво прочитају закон, а онда да га критикују. "Ја сам био борац за слободу у комунистичком режиму где је хомосексуалност била кажњива", рекао је Орбан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)