СУДАР ДРЕВНОГ ЕГИПТА И МОДЕРНЕ МЕДИЦИНЕ: Мумија у миланској болници ради откривања тајни

Танјуг

22. 06. 2021. у 18:55

ДРЕВНИ Египат сударио се са модерном медицинском технологијом када је египатска мумија подвргнута ЦТ-у у италијанској болници, а у оквиру истраживацког пројекта за откривање њених тајни, пренео је Ројтерс.

СУДАР ДРЕВНОГ ЕГИПТА И МОДЕРНЕ МЕДИЦИНЕ: Мумија у миланској болници ради откривања тајни

Фото: Принтскрин

Мумија Анкхекхонсу древног египатског свештеника пребачена је из Бергамског грађанског археолошког музеја у миланску болницу Поликлинико, где ће стручњаци осветлити његов живот и обичаје сахрањивања од пре скоро 3.000 година.

- Мумије су практично биолошки музеј, оне су попут временске капсуле - изјавила је Сабина Малгора, директорка Пројекта за истраживање мумија.

Малгора је рекла да подаци о имену мумије потичу из саркофага датираног између 900. и 800. године пре нове ере, где је име Анкхекхонсу, што значи "бог Кхонсу је жив", исписано на пет места.

Истраживачи верују да могу да реконструишу живот и смрт египатског свештеника и разумеју које су врсте производа коришћене за мумифицирање тела.

- Проучавање древних болести и рана важно је за савремена медицинска истраживања, можемо да проучавамо рак или артериосклерозу из прошлости и ово може бити корисно за савремена истраживања - рекла је Малгора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)