ДЕМОНИЗАЦИЈА МОСКВЕ ЋЕ ЈЕ ЈОШ ВИШЕ ОКРЕНУТИ ПРОТИВ АМЕРИКЕ: Медији позивају - Ослободите се навике да сврставате Русију у "негативце“

Новости онлајн

20. 06. 2021. у 11:25

ДЕМОНИЗАЦИЈА Русије ће још више окренути Москву против Вашингтина и уклониће сваку шансу за успостављање сарадња у областима од обостране користи, сматра колумниста портала „19ФортиФајв“, виши научни сарадник у аналитичком Фонду за приоритете одбране Денијел Дејвис и апелује на САД да се ослободе навике да сврставају Русију у „негативце“.

ДЕМОНИЗАЦИЈА МОСКВЕ ЋЕ ЈЕ ЈОШ ВИШЕ ОКРЕНУТИ ПРОТИВ АМЕРИКЕ: Медији позивају - Ослободите се навике да сврставате Русију у негативце“

Фото: ЕПА

Према мишљењу аутора чланка, одржани руско-амерички самит био је редак позитиван догађај у односима двеју земаља. Међутим, како каже, остаје под знаком питања да ли ће након тог потеза уследити друга побошљања.

У блиској будућности Москва и Вашингтон ће моћи да реше бројна дискутабилна питања, а нека од њих ће остати у неизвесности, сматра стручњак.

Конкретно, Русија ће наставити да гледа на НАТО трупе као претњу националној безбедности, а Запад неће променити свој став о анексији Крима, пише колумиста.

Он закључује да ће Кремљ бити против уласка Укрјаине и Грузије у Алијансу, као и да САД неће престати да оптужују Русију за сајбер-нападе на њихову инфраструктуру.

Истовремено, експерт је позвао Америку да се ослободи природне склоности да Русију сврстава у „клуб негативаца“ у којем се неко увредљиво или неприхватљиво понашање карактерише као непоправљиво лоше или непријатељско у свим сферама.

- То не повећава шансе да ће Москва променити своје понашање како би задовољила наше жеље - додао је.

С тим у вези, Дејвис сматра да обе државе могу да буду на добитку од обостране сарадње, као и користи засноване на реалности спољне политике у односима с Москвом далеко премашују ризике повезане са доживљавањем Русије као непријатеља.

Подсетимо, први сусрет лидера Америке и Русије, Џозефа Бајдена и Владимира Путина, одиграо се 16. јуна у Женеви. Разговори су трајали четири и по сата, а после самита руски лидер је рекао да се са америчким колегом договорио да почну консултације о стратешкој стабилности на међуресорном нивоу. Додао је и да обе стране схватају да имају одговорност за стратешку стабилност у свету.

Усвојена је и заједничка изјава у којој је истакнуто да су и Москва и Вашингтон привржени ставу да у нуклеарном рату не би било победника и да стога он никада не треба да буде покренут.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)