ЗАХАРОВА НИКАД ЈАСНИЈА: Стављањем Чешке на списак непријатељских земаља Русија назива ствари својим именом

Новости онлајн

31. 05. 2021. у 22:48

ПРОТЕРИВАЊЕ руских дипломата од стране чешких власти у супротности је са Бечком конвенцијом о дипломатским односима и стављањем Чешке на списак непријатељских земаља Русија назива ствари својим именом - изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

ЗАХАРОВА НИКАД ЈАСНИЈА: Стављањем Чешке на списак непријатељских земаља Русија назива ствари својим именом

Фото: ЕПА

- Не, Бечка конвенција је у супротности са пљачкашким заузимањем руске дипломатске имовине у Сједињеним Америчким Државама и протеривањем руских дипломата од стране Прага због дугогодишње неспособности да истраже сопствене инциденте. А Бечка конвенција не забрањује да се ствари називају својим именом - написала је Захарова на својој страници на Фејсбуку.

Раније је Министарство спољних послова Чешке објавило саопштење у коме се руске власти позивају да престану да користе за њу израз „непријатељска држава“. У документу се наводе и речи министра спољних послова земље Јакуба Кулганека, који је изјавио да Праг сматра да су кораци ка стварању списка непријатељских земаља у супротности са Бечком конвенцији о дипломатским односима.

Влада Русије утврдила је 14. маја списак непријатељских земаља на којем су се нашле Сједињене Америчке Државе и Чешка. 

Руско-чешки односи нагло су се погоршали после 17. априла када су чешке власти оптужиле руске обавештајне службе за организацију експлозије у Врбјетицама 2014. године у којој су погинуле две особе. Москва је тврдње назвала нечувеним и неоснованим.

Праг је после тога протерао 18 запослених у руској амбасади. Као одговор на то, руско Министарство спољних послова прогласило је 20 чешких дипломата за персоне нон грата. Кремљ је навео да је инцидент у великој мери наштетио односима двеју држава.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)