СУД ПРЕСУДИО У КОРИСТ СЛОБОДЕ ИЗРАЖАВАЊА: "Дневник" однео победу против компаније која послује у оквиру Јунајтед групе

Novosti online

14. 04. 2021. у 12:55

ДНЕВНИК је протеклих дана на суду постигао значајну победу против компаније Сербиа Броадбанд, која је део групације Унитед Гроуп. Пресуда првостепеног суда је истовремено значајан допринос слободи изражавања у словеначком медијском простору.

СУД ПРЕСУДИО У КОРИСТ СЛОБОДЕ ИЗРАЖАВАЊА: Дневник однео победу против компаније која послује у оквиру Јунајтед групе

Фото Јутјуб

Медијска кућа Дневник је протеклих дана на суду постигла значајну победу против српске компаније Сербиа Броадбанд. То је део групације Унитед Гроуп, коју у приближно четвртинском уделу поседује српски привредник Драган Шолак. Пре две године је Унитед Гроуп настојала да преузме медијску компанију Про Плус , али је тај покушај преузимања на крају пропао.

Тада је часопис Дневник објавио коментар под насловом „Добра вест“, у коме је ауторка Ања Хрешчак између осталог сажела писања интернет портала о цензури , коју у Србији спроводе медијске компаније под окриљем Унитед Гроуп.

- Баш у тренутку, када се у вечерњим извештајима ексклузивно огласио Александар Вучић, су се на телевизији појавиле техничке сметње. На телевизијским екранима свих 700 000 корисника српског кабловског оператера СББ (део групе Унитед Гроуп) је био лош сигнал и гледаоци нису видели ништа друго осим снега на екрану. Ти проблеми су, како прикладно, трајали тачно 18 минута, или другачије, сметње су нестале само неколико секунди након што је Вучић завршио своје обраћање- написала је у коментару ауторка. 

Тако су СББ и Сербиа Броадбанд (обе су део исте групације Унитед Гроуп) због тог текста тужиле Дневник. Тврдили су да се догађај није догодио и да је Дневник тим текстом повредио част и углед обе поменуте компаније, и зато су захтевали одштету од 50 000 евра. Првостепенни суд је протеклих дана пресудио да није било тако. Текст, став је суда, није могуће разумети као негативни вредносни суд, „никако не у смислу презира, или каквог год личног напада.

- Нема сумње да такви чланци помажу расправу у општем интересу, па иако на провокативан начин- написала је судија Соња Тержан, те одбила тужбени захтев.

Суд је у својој пресуди, да ли је у том примеру значајнија  слобода изражавања или част и углед привредне компаније одлучио у корист првог.

-Новинарки није могуће замерити да није поступала професионално- још је закључио суд и навео да су све изјаве новинарке имале одговарајућу чињеничну подлогу.

И ако је 2019. године покушај преузимања Про Плус-а пропао, групација Унитед Гроуп се није одрекла уласка на словеначко медијско тржиште. Баш ових дана, преко ћерке фирме Адриа Неwс успоставља информативни портал Н1. Групација има преко повезаних компанија у власништву и другог највећег кабловског оператера или мреже која има у својој понуди највише канала у Словенији- Телемацх. Још је власник 13 спортских програма Спортклуб у Словенији, Босни, Србији и Хрватској, информативних програма Н1 у Хрватској, Србији и Боснни, Орландо и Пикабоо, а у Србији и програма Тотал ТВ, Гранд, Синеманија и Ултра ТВ. Унитед Гроуп је такође највећи телекомуникацијски оператер на подручју бивше југославије, и има у власти још Телемацх у БиХ и Црној Гори, као и адвертајзинг агенцију Цас медиа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)