ПОКОЉ СРБА ЗА СТЕПИНЦА НИЈЕ ПОСТОЈАО: Хрватски историчар о Алојзијевим писмима папи - мрзео је СПЦ и подржавао усташе!

А. ПОПАДИЋ - Ј. КЕРБЛЕР

26. 03. 2021. у 11:00

АЛОЈЗИЈЕ Степинац у писмима које је 1941. слао папи у Рим, непосредно по формирању Независне Државе Хрватске, за масовна убијања Срба на Банији и Кордуну каже да се ради о ексцесима, усташки логор "Даницу" уопште не спомиње, а за Анту Павелића тврди да је "добар католик и верник".

ПОКОЉ СРБА ЗА СТЕПИНЦА НИЈЕ ПОСТОЈАО: Хрватски историчар о Алојзијевим писмима папи - мрзео је СПЦ и подржавао усташе!

Фото Приватна архива

Та писма, откривена у Ватикану, само су мали део преписке коју је Степинац те ратне 1941. године имао са Ватиканом и која откривају праву позадину догађаја на Каптолу и став загребачког надбискупа према усташама.

Из тих писама - која су откривена за време рада мешовите комисије Католичке цркве и СПЦ о лику и делу Степинца и ових дана представљена јавности од стране хрватског историчара др Хрвоја Класића - јасно се види да је кардинал подржавао оснивање НДХ, подупирао усташе, те исказивао отворену мржњу према Српској православној цркви коју је сматрао продуженом руком српске политике.

Фото Приватна архива

За Степинца су православци били шизматици, криви за црквени раскол, које треба вратити на католичанство, а у тих неколико откривених писама се види да је и наговарао папу да призна НДХ. А да та писма постоје и да су била предмет расправа и на мешовитој комисији открио је српски патријарх Порфирије.

- Многи у Хрватској су реаговали пребурно на саму чињеницу да писма постоје, али необјективно на врло одмерен иступ српског патријарха који је био и део комисије и који је оценио да по његовом мишљењу у тим писмима има много проблематичних места. Ништа оштрије од тога Порфирије није рекао - тврди др Класић у разговору за "Новости", уз додатак да је уследила канонада напада неких генерала, политичара, па чак и свештеника који тврде да не постоји ниједан став у Степинчевом животу и раду који би уопште био негативан, а камоли да је нехришћанске природе.

Класић у овом часу не може да открије ко је и на који начин у Ватикану дошао до тих неколико писама које у овом тренутку и он поседује. Ради се о два писма које је Степинац послао папи, али и неким извештајима која су из Загреба ишла на адресу Ватикана.

ПРАВДАЊЕ РАСНИХ ЗАКОНА

ИЗ писама је видљиво, тврди Класић, да Алојзију Степинцу нису сви људи једнаки, нити да су људска права једнака за све људе.

- На првом месту су му католици и у најмању руку има проблематичне ставове према Србима и православцима - објашњава Класић.

- Говори и о усвајању расних антијеврејских закона и каже да је мања штета за Хрвате доношење тих закона него да нису донесени и да су Немци преузели сву власт у Хрватској.

Међутим, то је само море из преписке која се чува у ватиканским архивама и која би могла много више да расветли спорне догађаје са почетка рата. До папе Фрање Ватикан није ни дозвољавао приступ тој архиви, сада је отворена, али постоји дугачак ред заинтересованих да користе архиву. Очито ће требати месеци, а можда и године да историчари дођу до свих писама и извештаја које је Ватикан добијао из Хрватске током 1941. године.

- Из ова два писма Степинца папи и једног које је папа послао њему, видљиво је да загребачки надбискуп подржава оснивање НДХ и подупире усташке дужноснике искључиво зато што су добри католици - каже, за "Новости", др Хрвоје Класић.

 Страхоте српске деце у усташким логорима , Фото Приватна архива

- Истиче Анту Павелића и Славка Кватерника као практичне вернике од којих је добио уверење да ће од Хрватске да створе католичку државу.

Класић каже да се из неких термина коришћених у писмима види и мржња према СПЦ, коју Степинац сматра продуженом руком српске политике између два рата, а православце види као шизматике који су довели до црквеног раскола.

- Сматра да би православци требало да се врате на католичку веру јер је то по њему једино исправно решење - говори нам Класић.

- Неки термини које користи у тим писмима када говори о прекрштавању су крајње непримерени, јер каже да су православци схватили сву беду Православне цркве. А у тим писмима је и та фамозна реченица у којој Степинац пише како верује "да ако Анте Павелић 20 година остане на челу Владе, да ће сви шизматици бити ликвидирани".

ВАТИКАН , Фото: Depositphotos

Класић каже да се та страшна реч "ликвидирани" може различито тумачити, од тога да ће сви дотад прећи на католичанство или да ће бити исељени из Хрватске.

Али, треба знати да су у то време већ почела масовна усташка убијања по Кордуну и Банији православног становништва које је одбијало да пређе у католичку веру.

- На шта је Степинац тачно мислио када је користио термин "ликвидирани", може да буде предмет расправа - истиче саговорник "Новости".

- Рецимо, кардинал коментарише и намеру Немаца да иселе Словенце из Словеније у Македонију и препричава разговор са Павелићем у којем му он предлаже да је боље да Словенци дођу у Хрватску, јер су католици, а да се из Хрватске избаци толики број Срба православаца.

Фото Приватна архива

Класић каже да се из преписке види да Степинац није Анту Павелића одговарао од тога, рекавши му да је Хрватска домовина Срба који ту живе, већ је рекао "да, то би било добро за Словенце".

Последње писмо које је сада откривено је написао Степинац 14. јуна 1941. године, када је НДХ постојала већ два месеца и већ је био основан логор у који су усташе слали Србе, а уследила су и масовна убијања Срба у Гудовцу, Глини, Кордуну и Банији.

- Степинац о томе пише као о појединачним ексцесима. А из те преписке је и јасно видљиво да на неки начин наговара папу да призна НДХ - истиче хрватски историчар.

Класић каже да су након тога помало захладнели односи Степинца и Павелића, али по њему су надбискупове критике за усташки режим биле претихе и преблаге.

- Никада у јавности није оштро осудио усташки режим и масовне злочине - закључује Хрвоје Класић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

НИКОЛА Јокић и ван паркета привлачи огромну пажњу, о чему сведочи конференција за штампу коју је Денвер нагетс организовао пред прво учешће у НБА финалу у клупској историји.

27. 05. 2023. у 21:14

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

НИКОЛА Јокић је један од најдоминантнијих кошаракаша садашњице, ако не и најдоминантији, а мало ко је то могао да претпостави у лето 2015, када се отиснуо пут НБА лиге. Заправо, само један човек је тада "знао" какво "српско чудо" следи. Или би можда оно "знао" требало писати без наводника...

26. 05. 2023. у 20:25

Коментари (1)

УЗДРМАЛИ СМО ВУЧИЋА, ДОШАО МУ ЈЕ КРАЈ: Уредник портала Телеграфи из Приштине радује се протестима у Београду