СРБИН КАЖЊЕН ЗБОГ ИСТИЦАЊА ЗАСТАВЕ СРБИЈЕ НА БАДЊИ ДАН: Застрашујућа дискриминација у Федерацији!

Novosti online

14. 01. 2021. у 17:34

СРБИН у општини Оџак кажњен је са 200 КМ (око 100 евра) због традиционалне вожње бадњака кроз српска села и истицања заставе Србије, рекао је председник Српског грађанског удружења "Посавина" Дамир Иветић.

СРБИН КАЖЊЕН ЗБОГ ИСТИЦАЊА ЗАСТАВЕ СРБИЈЕ НА БАДЊИ ДАН: Застрашујућа дискриминација у Федерацији!

Фото: Србија Шуме

Иветић је објаснио да се то десило на Бадњи дан, када православци традиционално обележавају долазак најрадоснијег хришћанског празника Божића.

- Један од учесника традиционалне вожње бадњака кроз српска села Дамир Ковачевић кажњен је са 200 КМ због, како му је речено, истицања српске заставе јер је то, наводно, вређање друга два народа - рекао је Иветић.

Иветић је истакао да су Срби у Оџаку згрожени оваквим срамним чином и дискриминацијом Срба.

Свештеник из Оџака Ненад Тојић рекао је да је данас бити Србин у Федерацији БиХ веома тешко.

- Ваљда је то наш крст који ми Срби носимо у Федерацији. Када некоме смета српска застава на верске празнике онда се само треба упитати како је могуће да ми Срби остваримо нека друга права - навео је свештеник Тојић.

Он је позвао на мир и јединство.

- Поручујем да не треба дизати тензије, треба бити прави, истински хришћанин, да ширимо мир и братску љубав - истакао је свештеник Тојић.

Он је рекао да је ово први случај овакве дискриминације Срба у Посавском кантону од завршетка рата.

Делегат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета изјавио је да изливи мржње према српском народу у Оџаку на верски празник, због традиционалне вожње и кићења бадњака и истицања заставе Србије, представљају јасан показатељ како је бити Србин у Федерацији БиХ, пишу Независне.

Броћета је рекао, поводом кажњавања Србина у Оџаку због истицања српске заставе на Бадњи дан, да се Срби ускоро неће смети изјашњавати као Срби ни у кантонима где је призната конститутивност народа.

- Нажалост, у Федерацији ће ускоро бити Срби они који ће се изјашњавати и играти по нотама својих претпостављених у центрима кантона, што је недавно био пример у Ливањском кантону - навео је Броћета.

(Срна)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)