МИГРАНТИ, ИПАК, ОСТАЈУ У ЛИПИ! Савет министара БиХ одржао телефонску седницу у вези са смештајем азиланата

С. МИШЉЕНОВИЋ

22. 12. 2020. у 08:12

НАКОН што се почело са уклањањем шатора у мигрантском кампу Липа код Бихаћа, а из Међународне организације за миграције (ИОМ) поручено да ће камп бити затворен јер нема услова да 1.500 миграната овде проведе зиму, ипак, дошло је до обрта у задњем тренутку.

МИГРАНТИ, ИПАК, ОСТАЈУ У ЛИПИ! Савет министара БиХ одржао телефонску седницу у вези са смештајем азиланата

Уклањање шатора у кампу / Фото РТРС

Наиме, Савет министара БиХ је на хитној телефонској седници која је одржана у понедељак, донео одлуку о успостављању привременог прихватног центра за смештај миграната "Липа", на подручју Бихаћа, који ће бити монтажни објекат контејнерског типа и капацитета 1.500 особа.

- Министарство безбедности БиХ задужено је да са градом Бихаћем реши правна питања у вези с давањем на коришћење локације "Липа" Служби за послове са странцима за успостављање привременог прихватног центра за смештај миграната. Такође, Министарство је задужено да са свим укљученим институцијама које се баве проблемом миграната у БиХ дефинише и потпише меморандум о сарадњи, којим се уређују начини сарадње и пружања међусобне помоћи с циљем успостављања центра "Липа". Ова одлука ступа на снагу даном доношења и биће објављена у "Службеном гласнику БиХ" - поручено је из Савета министара.

Међу најгласнијима око кампа Липа и његовог затварања била су удружења Срба из Федерације БиХ која су се противила затварању кампа јер сматрају да ће онда мигранти нагрнути на подручја Петровца, Дрвара и Грахова где су Срби већински народ у ФБиХ.

Ђорђе Радановић, председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, каже да подржава одлуку Савета министара БиХ, јер је постало очигледно да ће уколико мигранте пусте из кампа Липа наступити велики проблем на овом подручју.

- Мигранти би кренули према Дрвару, Петровцу и Грахову јер им Бошњаци не дају да иду према Бихаћу, Цазину и Кладуши. Ово би био велики удар на српски народ на подручју општина у којима смо већина - каже Радановић.

Он додаје и да су Срби спремни до задњега бранити своја вековна огњишта од миграната.

- Нажалост, поново се спомиње и локалитет Меденог Поља као још један камп. Ми ово нећемо прихватити. Медено Поље могу заборавити као локацију за камп - поручује Радановић.

Он каже да је за Федерацију БиХ велики проблем јер мигранти не желе да покушавају преко Републике Српске да иду у Хрватску и даље за ЕУ јер им је то знатно дужи пут.

- Мигранти из Авганистана и Пакистана и других земаља имају јасну руту преко Бихаћа, Цазина и Кладуше да улазе у Хрватску и даље да иду у ЕЕ - каже Радановић.

Да мигранти нису пожељни у Бихаћу може се видети и из изјава градоначелника Бихаћа Шухрета Фазлића.

Он је поручио након информације да се Липа затвара да не долази у обзир да се мигранти пребацују у камп Бира код Бихаћа.

- Нема шансе да дозволимо га се мигранти пребаце у Биру. Против тога сам и ја и грађани - поручио је Фазлић.

ПРИВРЕМЕНИ СМЕШТАЈ

ШАТОРСКИ камп Липа, капацитета 1.000 особа, отворен је 21. априла 2020. године, а намењен је за смештај мушкараца. У кампу су

1. децембра 2020. године боравиле 1.272 особе, а сада их је око 1.500. Градски савет Бихаћа је 6. новембра 2020. године дао сагласност за привремени смештај миграната на локацији Липа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)