ТУЖИЛА ВОЈСКУ ЗБОГ ХИЏАБА: Припадница оружаних снага БиХ тврди да је дискриминисана

Тањуг

02. 12. 2020. у 00:36

ТУЖИЛА ВОЈСКУ ЗБОГ ХИЏАБА: Припадница оружаних снага БиХ тврди да је дискриминисана

Фото: ЕПА

ПРИПАДНИЦА оружаних снага Босне и Херцеговине (ОСБИХ) Емела Мујановић тужила је Министарство одбране Босне и Херцеговине за дискриминацију и повреду права на слободу вере, јер јој није дозвољено ношење хиџаба у служби.

Емела Мујановић је професионално ангажована у ОСБИХ и већ девет година носи хиџаб или мараму.

Због своје одлуке да покрије главу према исламским прописима, суочила се прво са суспензијом, а потом и са прекомандом у једнонационалну касарну у Устиколини, на истоку БиХ.

Због тога је Емела 26. марта ове године тужила Министарство одбране Вишем суду БиХ, у чијој је надлежности према закону о одбрани БиХ, организација ОСБИХ.

Главна расправа у овом судском поступку је одржана 7. октобра, а наставак је заказан за 27. јануар 2021. године.

Емелин адвокат Емир Ковачевић је у разговору за Радио Слободна Европа (РСЕ) рекао да без обзира што је она припадница ОСБИХ, постоји законска могућност „да се води грађански поступак“ пред судом БиХ због повреде људских права и верске дискриминације.

У Правилнику о униформама оружаних снага БиХ стоји да - војним лицима није допуштено ношење појединих делова војне униформе у комбинацији с цивилном одећом и/или опремом, као ни комбинације делова различитих комплета војне униформе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)