ХРВАТСКИ РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ УСКОРО НА СЛОБОДИ: Одбрана хашког осуђеника поднела захтев за превремено пуштање

Novosti online

26. 11. 2020. у 22:55

ХРВАТСКИ РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ УСКОРО НА СЛОБОДИ: Одбрана хашког осуђеника поднела захтев за превремено пуштање

Фото: Принтскрин

АДВОКАТИ хрватског генерала Миливоја Петковића затражили су његово превремено пуштање на слободу јер следеће године стиче услове за то, након што га је Хашки трибунал осудио на 20 година затвора у склопу процеса против шесторке из Херцег-Босне.

У поднеску Механизму у Хагу, адвокати Весна Алабурић и Давор Лазић су навели како ће њихов клијент, који је током рата у БиХ био начелник Главног стожера Хрватског већа одбране (ХВО), у фебруару 2021. године стећи услове за разматрање захтева за пуштање на превремену слободу након одслужења две трећине затворске казне.

Појаснили су како је Петковић "прихватио коначну пресуду, као и лично одговорност за злочине за које је осуђен".

- Он изражава искрено кајање за своја дела или пропусте који су довели или допринели почињењу злочина и дубоко саучешће бошњачким жртвама и њиховим породицама - навела је обрана у поднеску.

Објаснили су да Петковић сада има 71 годину, те да је нарушеног здравља. 

Додали су како се планира вратити и живети у Сплиту заједно са својом породицом.

Петковића је Хашки трибунал 2017. године осудио заједно с некадашњим председником владе Херцег-Босне Јадранком Прлићем, министром одбране Бруном Стојићем, начелником Главног стожера ХВО-а генералом Слободаном Праљком, заповедником Војне полиције ХВО-а, Валентином Ћорићем и председником Комисије за размену заробљеника Бериславом Пушићем у случају Херцегбосанске шесторке на укупно 111 година затвора.

Њему су на терет стављени злочини почињени над муслиманима током шест месеци 1993. на делу територије под надзором власти Херцег-Босне.

Петковић је раније ове године из Притворске јединице у Схевенингену у Хагу пребачен у Белгију на издржавање казне.

(Индекс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)