ХРВАТСКА МЕЊА ЗАКОНЕ ДА ЗАШТИТИ ЖЕНЕ: Последњих година 400 убијених, све више силованих

ПОСЛЕ више случајева бруталног насиља над женама у региону, у Хрватској се спрема закон о свим насиљима над женама, што обухвата и сексуално узнемиравање.

ХРВАТСКА МЕЊА ЗАКОНЕ ДА ЗАШТИТИ ЖЕНЕ: Последњих година 400 убијених, све више силованих

FOTO: Arhiva novosti

Чак 400 жена убијено је последњих година у Хрватској, па се предлаже и посебан закон који би кажњавао и претње женама, а које често воде и до убиства. 

Многа удружења жена сматрају да је судска пракса у Хрватској различита и да иде у корист насилницима, а да жене често не могу да остваре своја права.

- Женама се често не верује, врше се разни притисци да одустану од тужби што отвара могућност да на крају буду насилници ослобођени или благо кажњени. Судије врло често различито гледају на насиље над женама - говори Рада Борић, посланица у Градској скупштини Загреба која се дуго бави женским темама. - За сигурност жена је одговорна држава, а злочини се догађају често након што је насилник био пријављен а ништа није урађено.

Последњи случај када су двојица полицајаца силовала жену у полицијском аутомобилу у Лици покренуо је лавину реакција, а систем је овог пута добро реаговао. Полицајци су ухапшени, покренута је озбиљна истрага, али многи сматрају да су казне за силовање преблаге.

- За силовање не може да буде минимална казна три године, јер силоване жене трпе цео живот последице због тог чина. Када потенцијални силоватељи знају да су казне мале насиље се догађа много чешће - тврди Рада Борић, која је годинама била и универзитетска професорка у Финској.

Ове промене законске регулативе занимљиво подржава и хрватска влада и странке у опозицији и то је вероватно једино у чему су се до сада сложили. И једни и други сматрају да полиција добро ради свој посао, а да проблеми настају на судовима, јер многи судије имају властите погледе на насилнике и често не санкционирају насиље над женама. Посебно се то односи на мобинг и сексуално узнемиравање жена на послу, што је иначе и тешко доказиво. У пракси се показало да садашњи закони нису довољни да се заустави насиље, од породице на даље.

И актуална влада је спремна да мења законе како би жене биле боље заштићене, иако су последњих година повећане казне за насиље над женама. Али, те козметичке промене у законодавству нису зауставиле насиље, а када дође до претње женама систем не омогућава да буду заштићене. Често се иде у корист насилника, поготово у малим срединама, а то отвара пут и страшним злочинима каквих је у прошлости било много.

Казнени закон свакако није довољна брана да буде мање насиља над женама, па се и предлажу посебни закону који би требали заштитити жене од сваког притиска, узнемиравања и наравно злочина. Потписивања Истанбулске конвенције које је у Хрватској изазвало различите реакције није нажалост спречило злочине, а ”женска питања“ убрзо би требала доћи на дневни ред парламента.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан критиковао је шефице десничарских странака у Италији и Француској што нису постигле договор о удруживању у следећем сазиву Европског парламента.

14. 06. 2024. у 17:25

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

ЕУРО 2024 (1. дан): Почело је - бурно! Шкоти бесни на Немце, Немци шокирани због Русије, а Срби - весели