НА ЛИСТИЋИМА ЈЕ И СУДБИНА "ДЕЈТОНА": Општи избори у БиХ, у Србији данас може да се гласа у амбасади ове земље

Срђан Мишљеновић

02. 10. 2022. у 07:30

ГРАЂАНИ БиХ, њих 3.368.666 који имају право гласа, данас излазе на Опште изборе. БиХ се налази у највећој политичкој кризи од потписивања Дејтонског споразума и ови избори се називају и пресудни за даљу судбину ове државе.

НА ЛИСТИЋИМА ЈЕ И СУДБИНА ДЕЈТОНА: Општи избори у БиХ, у Србији данас може да се гласа у амбасади ове земље

Фото Д. Поздеровић

Грађани БиХ који се налазе у Србији гласаће у Амбасади БиХ у Београду и ово је једно од 15 места у свету где могу да гласају у иностранству.

Ови избори, како су у више наврата оценили аналитичари, имали су "јаку политичку предигру" јер су бошњачке странке са централом у Сарајеву појачале на максимум напоре да од БиХ направе унитарну државу и да српски и хрватски народ маргинализују".

- Циљ Сарајева је да од Републике Српске покуша да направи мртво слово на папиру. У овоме им много помаже део западног фактора који не реагује када се од Српске неуставно отимају надлежности, али реагује када РС исте надлежности брани законима усвајаним у Народној скупштини - навели су у више наврата аналитичари.

Грађани ће на данашњим изборима бирати три члана Председништва БиХ, 42 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, председника и два потпредседника Републике Српске, 83 посланика у Народној скупштини Републике Српске, а за Представнички дом Парламента Федерације БиХ 98 посланика који су и кандидати за кантоналне скупштине.

На изборима ће бити рекордан број учесника, њих чак 145 и то 90 политичких странака, 17 независних кандидата и 38 коалиција. На гласачким листићима се налазе имена 7.258 кандидата, и то за Председништво БиХ 10 кандидата, за Представнички дом парламента БиХ 752, Народну скупштину Републике Српске 1.429 кандидата, Представнички дом парламента ФБиХ 1.230 кандидата, за председника и потпредседнике Републике Српске 31 кандидат и Скупштине кантона у ФБиХ 3.806 кандидата!

Председник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић каже да ће ове године на праћењу изборног процеса бити ангажовано више од 50.000 редовних и ванредних службеника изборне администрације.

- Грађани с правом гласа моћи ће да гласају на 5.903 бирачка места, од којих је 5.418 редовних, седам бирачких места за гласање у одсуству, 105 за гласање на непотврђеним гласачким листићима, 352 мобилна тима и 21 бирачко место у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у 15 држава - појаснио је Арнаутовић.

Он је навео да ће изборе надзирати више од 60.000 акредитованих посматрача, од којих највећи број контролише гласање у име самих учесника. Додаје и да ће општи избори у БиХ, према проценама, коштати 12,5 милиона конвертибилних марака.

Ови избори ће бити и под будним оком Кристијана Шмита, високог представника у БиХ, којег не признаје Република Српска. Шмит је у изборној години наметнуо и измене Изборног закона којима је појачао казне за политичаре и странке за које се процени од стране ОХР или Централне изборне комисије БиХ, а којом управљају странци, да су злоупотребљавали јавна средства за личне потребе. Или, да је било неправилности приликом гласања.

- Иако су измене назване "козметичким", оне су послужиле Шмиту да упути претње политичарима, пре свих у Републици Српској, да ће се пратити сваки глас и да ће ОХР реаговати одмах уколико процени да има неправилности на терену - упозоравала је више пута Бањалука.

Фото ЦИК БиХ

Шмит није, са друге стране, донео кључне измене Изборног закона којима би омогућио представницима хрватског народа у БиХ да само они могу да гласају за свог члана Председништва и тако спрече да им Бошњаци бирају представника, као што се то десило на прошлим изборима, када је прошао Жељко Комшић. Ове измене су остале у "фиоци" Шмита након што се подигло Сарајево и са протеста поручило да високи представник "ово не сме ни случајно да уради".

Фото РТРС

У БЕОГРАДУ 102 ГЛАСАЧА

У АМБАСАДИ БиХ у Србији за гласање из иностранства пријавила су се 102 гласача. Како истиче председник бирачког одбора Оливер Мичић, "то је коначна листа".

НОВАЦ

ОВИ избори остаће упамћени и као они где су партије потрошиле највише новца у кампањи - чак 10 милиона марака. Овде, међутим није урачунат новац из последње седмице кампање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)