МЕСИЋ ПОЗВАО ДА СЕ ЗАБРАНИ УСТАШКИ ПОЗДРАВ: Осудио хрватску власт што толерише ревизионизам

Јурица Керблер - Стални Дописник из Загреба

27. 07. 2021. у 15:28

- Никада више усташлука и никада више фашизма - поручио је бивши хрватски председник Стипе Месић на комеморацији у Србу у поводу осамдесете годишњице подизања устанка народа тог краја.

МЕСИЋ ПОЗВАО ДА СЕ ЗАБРАНИ УСТАШКИ ПОЗДРАВ: Осудио хрватску власт што толерише ревизионизам

Foto: Printskrin Youtube/ Radio Slobodna Evropa

Под вођством Васиља Гаћеше у Банском Грабовцу, па у Лици, кренуо је устанак који се ширио све до Далмације и Босанске крајине.

- Не окупљамо се у Србу само зато да би обележили устанак и одбрану голог живота 1941. године, него и највећег достигнућа из тог времена, а то је да су се Лика и Далмација, као и Хрвати и Срби ујединили око идеје заједничке слободе. И данас нам треба слична идеја - казао је Милорад Пуповац уз поруку да данас немамо идеју слободе какву су имали преци.

Комеморација у Србу ове је године прошла без усташког хепенинга Аутохтоне Хрватске странке права, јер је полиција забранила Дражену Келеминецу и његовим црнокошуљашима долазак. Они су камповали неколико дана у месту, малтретисали локално становништво, а након реакције СНВ-а полиција је уочи комеморације одстранила Келеминеца и забранила им долазак у место. Подигнуте су пријаве и против двојице мештана који су у алколизованом стању трубили у близини комбија украшеног усташким симболима, протестујући због доласка чланова усташке странке у Срб.

Месић је позвао да се потпуно забрани кориштење усташког поздрава "За дом спремни" и подсетио да су јединице ХОС-а распуштене још деведесетих година прошлог века. ”ХОС-оваца није било у никаквим биткама”, рекао је Месић и подсетио да је од усташа страдало 11 чланова његове породице и сви чланови породице његове супруге. Осудио је хрватску власт што толерише ревизионизам и плаћа ”политичка страшила која истражују наводно деловање логора Јасеновац после рата”.

- Та је мржња произведена, а оно што је заједничко тим лармаџијама је заљубљеност у хрватски буџет -рекао је Месић.

Подсећајући на времена када је народ устао 1941. године у борбу за слободу Милорад Пуповац је казао да су устаници, вођени Гојком Половином, Ђоком Јованићем, Душаном Милеуснићем, Николом Видаковићем, Стојаном Матићем могли да иду лево, али и десно.

- Могли су да поведу народ у четнике, а могли су и у партизане, а ови су отишли на победничку страну - запитао се зашто антифашистичке вредности данас вреде у Европи, а не вреде код нас - Зашто они који представљају поражене снаге имају исти третман као и народ у Србу.

На комеморацији су били представници антифашистичких удружења, који су протестовали што се права истина и данас не учи у школама.

- Готово да нема града у Хрватској који нема улицу неког усташког министра и лаж постаје истина - истакнуо је Зоран Рестовић у име шибенских антифашиста.

Стадион

Обележавање ”Олује” ове године одржаће се на локалном стадиону фудбалског клуба ”Динара”, а протоколарни део на Книнској тврђави. За сада није познати хоће ли у Книн доћи и представници Срба и српских странака у Хрватској.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)