ШТА СУ ТО КИНЕЗИ СНИМИЛИ НА ТАМНОЈ СТРАНИ МЕСЕЦА? Мистериозна "коцка" у објективу ровера (ФОТО)

Новости онлине

06. 12. 2021. у 09:10

КИНЕСКИ ровер "Јуту 2" приметио је мистериозни објекат на хоризонту док је крстарио тамном страном Месеца, на којој ради истраживања скоро две године.

ШТА СУ ТО КИНЕЗИ СНИМИЛИ НА ТАМНОЈ СТРАНИ МЕСЕЦА? Мистериозна коцка у објективу ровера (ФОТО)

Фото: Јутјуб/National Geographic

Наиме, кинеска свемирска агенција ЦНСА објавила је фотографије „тајанственог предмета“ у облику коцке који је снимио ровер "Јуту 2" на другој страни кратера који је истраживао. Тим научника је изразио велико интересовање за објекат и одлучили су да скрену са трасе како би га проучили. Сада се очекује да "Јуту 2" проведе наредна 2-3 лунарна дана (2-3 земаљска месеца) у проучавању и дефинисању објекта, преноси портал "Спејс".

Иако су на друштвеним мрежама одмах почела нагађања о томе да је тајанствени предмет можда неприродног порекла, чињеница је да су фотографије које су објављене прилично мутне и направљене из велике удаљености. Кад се ровер приближи, биће јасније о чему се ради.

Засад је најизгледније да се ради о некој стени или заосталом комаду астероида који је ударио у Месечеву површину.

Ровер "Јуту 2" и "Чанг'е 4" на соларни погон на другу страну Месеца стигао је 3. јануара 2019. године, а ровер се котрљао кроз 186 километара широк Вон Карман кратер од тада. „Чанг'е 4“ је четврта кинеска мисија на Месецу и друга која је испоручила ровер на Месец.

Мисије "Чанг'е" 1 и 2 су биле орбиталне, а "Чанг'е 3" је слетео на ближу страну Месеца са првим "Јуту" ровером. Кина је такође покренула тестну мисију "Чанг'е 5 Т1" око Месеца и мисију повратка узорка са Месеца "Чанг'е 5".

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)