ШКОЛЕ НА СРПСКОМ И У РУСИЈИ У ШПАНИЈИ: Образовање на нашем језику постоји у 15 држава

Љ.Б.

25. 11. 2022. у 22:27

ОБРАЗОВНО-васпитни рад на српском језику у иностранству, који се остварује по Посебном програму основног образовања и васпитања, у школској 2022/23. години проширен је на још две државе - Руску Федерацију и Краљевину Шпанију.

ШКОЛЕ НА СРПСКОМ И У РУСИЈИ У ШПАНИЈИ: Образовање на нашем језику постоји у 15 држава

Фото МПНТР

ДО сада је организован у 13 држава, у Француској, Италији, Грчкој, Белгији, Норвешкој, Данској, Холандији, Луксембургу, као и на Малти, у Јужноафричкој Републици, Словенији, Швајцарској и Великој Британији.

- Континуирано одржавање и развијање веза сваког припадника српског народа са својом матичном државом веома је значајно, а међу чвршћим и трајнијим везама управо су оне које се успостављају и развијају преко система образовања и васпитања младих нараштаја. Управо због тога, Министарство просвете, у сарадњи са Министарством спољних послова и Управом за сарадњу са  дијаспором и Србима у региону, настоји да континуирано шири образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству - рекао је министар просвете Бранко Ружић.  

На захтев српске заједнице у Москви и на основу предлога Амбасаде Републике Србије у Москви, школа „Свети Ђорђе” у Москви, почев од школске 2022/23. године, укључена је у  образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству, који је део система образовања и васпитања у Републици Србији. 

И српска заједница у Краљевини Шпанији исказала је велико интересовање за континуирано организовање образовно-васпитног рада на српском језику и од ове школске године  у Краљевини Шпанији организован је образовно-васпитни рад на српском језику, као део система образовања и васпитања Републике Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЧАСНЕ ВЕРИГЕ СВЕТОГ ПЕТРА: Шта данас никако не би требало да радите - народни обичаји и веровања