НЕМА ВИШЕ "ПРЕЛЕТАЊА" ПРОФЕСОРА: Национално акредитационо тело није дало "зелено светло" за рад свим пријављеним факултетима

В. Ц. С.

13. 08. 2022. у 12:00

УОЧИ другог уписног рока на факултете, из Националног акредитационог тела (НАТ) упозоравају будуће бруцоше који се одлуче за студије на приватном факултету, најважније је да провере да ли та установа и студијски програм имају акредитацију.

НЕМА ВИШЕ ПРЕЛЕТАЊА ПРОФЕСОРА: Национално акредитационо тело није дало зелено светло за рад свим пријављеним факултетима

Фото: П. Милошевић

Јер без ње ни диплома им неће важити. Поједини факултети и смерови одбијени су за акредитацију, коју издаје НАТ, али в. д. директора овог тела проф. др Ана Шијачки не жели да говори о конкретним примерима, јер су, каже жалбени поступци још у току.

За наш лист она наводи да је једна високошколска установа, уз препоруку да Министарство просвете, науке и технолошког развоја не изда дозволу за рад, одбијена за почетну акредитацију, од почетка прошле школске године до данас. Једној акредитација није обновљена. Чак 26 студијских програма није добило "зелено светло", а међу њима је највише мастер програма - 11!

Фото Архива

Према речима професорке Шијачки, најчешћи разлози одбијања су некомпетентност наставника и лоша структура студијских програма.

- Високошколској установи која не добије акредитацију, по закону, дозвола за рад важи још годину дана од дана коначности решења о одбијању, без права уписа студената - објашњава Ана Шијачки.

- Школа је дужна да поднесе захтев за нову акредитацију најкасније годину дана пре истека овог рока. Ако то не учини, Министарство, у року од 15 дана, доноси решење о одузимању дозволе и објављује престанак важења акредитације.

Откада постоје приватни факултети, мањак најстручнијих кадрова, без којих нема ни акредитације, решавали су тако што би један професор био пријављен да ради на више факултета. Дешавало се и да ангажују угледне предаваче само да испуне услове за акредитацију. То су радили и професори државних факултета, са пуним радним временом и платом на буџету и по неколико ангажмана код приватника. Није им се могло ући у траг, јер није било јединствене евиденције. То више није могуће јер су сада сви предавачи у једном регистру, а софтвер НАТ2019 програмиран је да контролише да ниједан предавач не буде ангажован са више од 130 одсто радног времена, што је законски максимум.

- У складу са стандардима Националног савета за високо образовање, наставник који је ангажован у више високошколских установа остварује активну наставу у свакој установи, с тим да његово укупно ангажовање не може бити веће од 12 часова активне наставе недељно на свим високошколским установама у Србији. Укупан број наставника мора бити довољан да покрије број часова на студијским програмима које установа реализује, па наставници остварују просечно до 180 часова наставе (предавања, вежбе, практичан рад и теренски рад) годишње, односно до шест часова недељно, са толеранцијом од 20 одсто. Све наведено контролише овај софтвер - каже професорка Шијачки.

Иначе, од постојања НАТ и Комисије за акредитације у његовом саставу, дакле, од 2018, акредитовано и реакретовано је 148 високошколских установа и 1.351 студијски програм. Акредитацију је добило 400 основних академских студија, 23 програма интегрисаних, 471 академски мастер, 226 докторских, два програма докторских уметничких студија, 25 специјалистичких академских студија, 31 програм струковних специјалистичких студија, 95 програма основних струковних студија и 78 мастер струковних студија. 

ЈОШ ЈЕДАН ПРИВАТНИ УНИВЕРЗИТЕТ

ПОСЛЕДЊА основана високошколска установа је Универзитет МБ, а седиште му је у Београду. Упркос бројним сумњама у стручној јавности он, према тврдњама наше саговорнице, јесте испунио све услове за акредитацију. Овај универзитет има основне, мастер и докторске студије у области информационих технологија, права и сликарства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (1)

ОКАНОВИЋ ТОКОМ РАТА ЖИВЕО У ЛАЗОВИЋЕВОМ ДОМУ: Због онога што је учинио за мене, првом сину сам дао име Данило