КАМЕРА КАО ИГРАЧКА: Хумор је тајна опстанка народа

Весна ПАНТЕЛИЋ

23. 05. 2021. у 06:30

ИЗА сваког мог кадра куца срце. Можда звучи патетично, али је тако.

КАМЕРА КАО ИГРАЧКА: Хумор је тајна опстанка народа

Фото Архива "Новости"

Овако је говорио плодни стваралац Божидар Николић који, како је признао, ни сам није знао колико је филмова режирао, а још мање је знао на колико се филмова потписао као директор фотографије. Било му је тешко да изброји све утакмице, серије, драме, концерте и филмове које је снимао у телевизији. Говорио је да му то није ни важно.

Последњи играни филм "Балканска браћа", причу о гастарбајтерима из бивше Југославије који се уплићу у кријумчарење дроге париског подземља, али и свих других "радника на привременом раду у иностранству", Николић је снимио, режирао и продуцирао, са поруком да будемо хумани и да сложно живимо заједно. На питање зашто је одлучио да прикаже "злу коб Балкана", Бота је пред премијеру у марту 2005. у београдском Сава центру говорио:

- Није ми до краја било јасно шта странци подразумевају под појмом "Балканац", али сам уверен да је онај који је први почео да употребљава изразе "Балканац" и "балкански", добро познавао нашу средину и менталитет нашег народа. Зато сам за назив филма узео термин који излази из оквира садашњих граница Србије и Црне Горе.

Николић није крио да је југоносталгичар, што се видело и у "Балканској браћи". Говорио је да нема другог народа до овога одакле потиче. Југоносталгија у том филму извире из начина на који се третирају националне и верске разлике.

НИКАД ЧЛАН СТРАНКЕ

НИКОЛИЋ је истицао да никад није био члан ниједне партије.Позива је, признао је, било, али је мислио да људи који раде на телевизији, као што је он радио дуже од три деценије на Телевизији Београд, док га нису најурили, не смеју да буду чланови ниједне странке.

- Нудили су ми да уђем у странку па да бирам шта хоћу - изјавио је својевремено.

- Немам ништа против да странка направи своју телевизију и да на њој раде њени чланови, да направи своје новине. Али, нешто што је од државног интереса, мора бити по страни од сваке странке.

Филмове није сврставао по жанровима, јер "живот није саздан само из комичног или трагичног, него је све испреплетано". Ипак, на Балкану и најозбиљнији проблеми добијају духовиту форму.

- Наш човек и од најтежих ствари направи комедију - објаснио је једном Николић.

- Ми имамо обичај да кроз хумор схватамо озбиљне ствари. То је тајна опстанка нашег народа на овим просторима. Наши људи воле смех, разоноду, склони су песми. Ја не разликујем црнце и белце. Разликујем само мушкарце и жене. Гледам ко је паметан, ко је добар, ко је честит, какав је човек, а не које је нације. Данас пролазе они који најбоље причају, који највише лажу који су, наводно, велики патриоти. Верујте, кад чујем "Ја, Црногорац", "Ја, Босанац", "Ја, Србијанац", најежим се. Видели смо докле нас је довео национализам.

На светском фестивалу директора фотографије и камермана 2015. у Битољу, Николић је добио награду за животно дело "Златна камера 300", за допринос савременој светској филмској уметности. Последње што је режирао била је хумористичка серија "Дођи јуче" из 2019. Оставио је Бота и драгоцен савет будућим генерацијама стваралаца - само оно што извире из сопствене културе и традиције има шансе да буде и светско.

- Копирање других је погубно - мудро је закључио Николић.

- Не може се постати име само на епигонству, опонашању, имитацији. Стваралац не сме себи да постави циљ: да му роман буде светски, филм амерички, слика француска. Светски ниво се постиже националном посебношћу и ничим више. Светском мозаику културе треба понудити национални каменчић, препознатљиве боје, аутохтоности. Онда све има своју цену и меру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)