ИН МЕМОРИАМ БОЖИДАР БОТА НИКОЛИЋ: Од Бреда Пита направио звезду

Весна ПАНТЕЛИЋ

21. 05. 2021. у 14:01

СВАКИ пут кад уземем камеру, чини ми се да почињем из почетка.

ИН МЕМОРИАМ БОЖИДАР БОТА НИКОЛИЋ: Од Бреда Пита направио звезду

Фото принтскрин

ЈЕДИНИ југословенски редитељ који је направио светску звезду, био је Божидар Николић. Он је тада 24-годишњем Бреду Питу понудио прву главну улогу у романсираној драми "Тамна страна сунца". Играо је младог Американца Рика Клејтона, кога породица одводи на Јадран како би пронашао лек за ретку болест коже од које пати. Питову мајку глумила је Милена Дравић, а играли су и Горица Поповић, Соња Савић, Столе Аранђеловић... Снимљен је од америчких пара, америчким начином нарације и ритма, али га наша публика није видела због избијања рата у Југославији. Премијерно је приказан тек 1997. године.

Николић је Пита упознао на кастингу у "Метро Голдвин Мајеру", који је направио за улогу у свом филму. Аудиција је Боти била веома напорна, јер за разлику од Југославије, тамо није знао сваког у душу.

- Изабрао сам га међу 400 кандидата - рећи ће годинама касније Николић.

- Пит је имао редни број 12. У свесци сам записао прве утиске: Гледали тејп. Добро изгледа. Досад најбољи визуелно. Какав је глумац? Ушао је у најужи избор са још двојицом глумаца, а онда сам се одлучио за њега. Када сам му саопштио да је одабран, скакао је од среће по травњаку.

НЕМА РУЖНИХ ГЛУМИЦА

ОТКРИО је Николић да никада није посматрао глумицу као лепотицу, већ као карактерни лик, у служби сценарија. Ако она у сценарију треба да буде лепотица, онда ју је тако и гледао:

- Нема глумице која не жели да изгледа лепо и нема глумице коју ми не можемо направити лепом. Али, није проблем у томе, тешко ју је убедити да треба да изгледа тако и тако. Једна од оних којој је више стало да изгледа лепо, него да направи добру улогу је Снежана Савић. Она стално у руци има огледало, или се огледа о камеру. Међутим, она је толико лепа жена и нема потребе да се труди. У филму "Живот је леп" Соња Савић је на почетку требало да изгледа ружно и да се током филма трансформише у лепу жену. Мислим да смо у томе успели.

Касније смо дуго били у контакту и више пута се виђали, а једном смо заједно ишли на утакмицу Црвене звезде.

Бота је Бреда упамтио као изузетно доброг, финог и честитог момка, врло лаког за сарадњу и талентованог:

- Бред Пит је данас звезда, који се дружио са нама, долазио у Београд и Црну Гору, навијао за Црвену звезду - говорио је Бота.

- Филм смо снимали 1987. у Улцињу и памтим да никако није могао да сними сцену на нудистичкој плажи. Кад сам већ полудео и питао га у чему је ствар, само се осмехнуо и рекао ми: "Да видим како бисте ви снимили сцену." Онда сам се окренуо и испред њега видео чопор прелепих голих девојака.

Николићева комедија "Три карте за Холивуд" стигла је 1993. и у великој мери инспирисана је истинитим догађајима из Ботине младости у Никшићу. Тај филм, сниман у лето 1992. у селу Рајковић поред Ваљева, један је од најрепризиранијих на нашој телевизији.

- Сигуран сам да би тај филм изузетно добро прошао у иностранству, али смо имали огроман проблем, јер су Југославији у то време биле уведене санкције - говорио је Николић.

- Додуше, позвали су нас на неки фестивал на Корзици, али да филм буде приказан ван конкуренције. Нисам желео то да прихватим, па сам им рекао: Нисам ја вама увео санкције, него ви мени и не дам филм! Недавно ме је звала Милена Дравић која је тек после 17 година први пут гледала "Три карте за Холивуд". Одушевљено ми је рекла да је то наш најбољи филм.

У њему је Бота прву улогу дао Наташи Нинковић, а открио је и Андрију Милошевића, коме је дао улогу у свом филму "У име оца и сина".

Сутра: Моји филмови су увек критиковали власт

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)