ЗАВРШЕН 49. ФЕСТ: "Оаза" најбољи филм фестивала

А. ПОПАДИЋ

16. 05. 2021. у 21:19

УРУЧЕЊЕМ почасне награде "Београдски победник" сценографу Миљену Кљаковићу Креки "за изузетан допринос филму", као и пројекцијом филма о њему "Крека: Ловац на снове" синоћ је спуштена завеса на 49. Фест.

ЗАВРШЕН 49. ФЕСТ: Оаза најбољи филм фестивала

Фото Фест

На свечаној церемонији додељени су и "Београдски победници" најбољима на овогодишњем издању које је, упркос отежавајућим околностима, одржано уживо, на велику радост публике, али и филмског еснафа.

- Заједно са Одбором Феста једногласно смо одлучили да фестивал одржимо уживо, били смо спремни и на нова померања, ако то захтева епидемиолошка ситуација, и сада могу слободно да кажем да је то била исправна одлука. Иако нисам имао очекивања, нисам се оптерећивао тиме, с поносом могу да кажем да смо имали један прилично нормалан Фест, ако изузмемо одсуство црвеног тепиха и фестивалских дружења ван биоскопских дворана - каже, за "Новости", уметнички директор Феста Југослав Пантелић, резимирајући ово несвакидашње, мајско издање угледног међународног филмског фестивала.

НАГРАЂЕН Миљен Кљаковић Крека, Фото Фест

Да су се људи ужелели филма и биоскопа потврђује и импресивна бројка од 20.000 посетилаца овогодишњег Феста.

- Моје колеге са других фестивала из региона, па и шире, помно су пратили овај наш Фест, готово свакодневно се распитивали о организацији, публици... покушавају да "узму пелцер" за своје фестивале - додаје Пантелић.

Протекла година је, по његовом мишљењу, продукционо била добра, донела врхунска остварења, без обзира на околности. Баш због тога, радовао га је сваки поглед на публику која је испунила сале.

- Тај слоган Феста "Повратак у будућност", односно, наша идеја о повратку у биоскоп се остварује. Сви ови људи, који претходних месеци нису ишли у биоскоп, сада су дошли на Фест. Кад изађем да најавим филм у такмичарском програму, тај аплауз људи много значи.

ЗАДОВОЉАН Југослав Пантелић, Фото П. Митић

Значе и пуне дворане у јутарњим и дневним терминима по граду, и то за филмове који су мање у фокусу од оних у главном или ревијалном програму. Људи се опредељују да гледају остварења о којима не знају ништа, нису чули за редитеља, глумце, сценаристу... то је та дивна уметничка знатижеља која је присутна у нашем граду, а надам се, и делом поверење у мој избор.

"ОАЗА" - НАЈБОЉИ ФИЛМ

ЖИРИ Главног такмичарског програма доделио је награду "Београдски победник" за најбољи филм остварењу "Оаза" Ивана Икића, а истом филму је припала и награда "Небојша Ђукелић" за најбољи регионални филм на фестивалу. Признање за режију добио је Оскар Ролер за филм Enfant Terrible, за најбољи сценарио награђени су Дамијано Диноћенцо и Фабио Диноћенцо за остварење "Тамна бајка".

Фото Фест

По мишљењу жирија, најбољи деби имао је Ерџан Касал, редитељ филма "Потенцијални кандидат", иначе познати турски писац и сценариста. За најбољу женску улогу награђена је Лана Барић, за глумачку креацију у филму "Тереза37", док је најбољу мушку улогу, по оцени жирија, одиграо Никола Ђуричко у филму "Жив човек" Олега Новковића. У селекцији "Фест фокус" за најбољи филм проглашен је "Поље мака" Еугена Жебелануа, док је награду "Милутин Чолић" за најбољи домаћи филм добио "Лихвар" Немање Ћеранића.

Завеса на 49. Фест је тек спуштена, а организатори у мислима већ имају следећу годину и велики, јубиларни 50. Фест.

- Задовољан сам Фестом, мислим да је и публика, али 50. издање неће и не сме да буде једно у низу, оно мора да буде спектакл. Мислим да ми свих ових година радимо за тај јубилеј.

Имамо јасно профилисан фестивал. Лично, као уметнички директор, остварио сам све своје планове, остала је само једна жеља: да у Главном такмичарском програму, осим филмова из земље и регије, имамо и велике светске премијере. То је крупан залогај, али верујем да је могуће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)