ДВА МУЗЕЈА, ТРИ НАСТУПА ДНЕВНО 10 ДАНА, ШАПУТАЊЕ НА КОНЦЕРТУ: Невероватни детаљи биографије Ђорђа Марјановића, због њега су и протестовали!

Novosti online

15. 05. 2021. у 19:46

ЂОРЂЕ Марјановић, легендарни певач, преминуо је у току дана од последица вируса корона.

ДВА МУЗЕЈА, ТРИ НАСТУПА ДНЕВНО 10 ДАНА, ШАПУТАЊЕ НА КОНЦЕРТУ: Невероватни детаљи биографије Ђорђа Марјановића, због њега су и протестовали!

Фото: Н. Живановић

Чувени музичар био је прикључен на респиратор и лекари су се борили за његов живот претходних дана.

Легендарни певач био је велика звезда Југославије и уважаван ван граница земље. Стварао је предивне песме, многи и данас препричавају његове сценске наступе, те концерт који је одржао шапутајући. Његова слава била је феномен, али му је живот нанео и муке.

Као студент фармације, 1954. године, Ђорђе Марјановић први пут је запевао на једној београдској аудицији. Већ 1963. кренуо је на турнеју по Русији са Радославом Грајићем и Бети Ђорђевић. Те године певао је у Москви, у сали са 25.000 седишта, три пута дневно! За десет дана видело га је и слушало 750.000 Московљана.

Он је био први певач забавне музике на простору Југославије који није само стајао за микрофоном већ је падао на колена, ваљао се по поду, плакао, бацао сако у публику...

Ђорђе Марјановић има два музеја. Први се налази у његовом родном Кучеву, а други, са 300 експоната, у Москви, власништво је „ђокисте“ Николаја Ларена, који је пратио Ђорђа на свим концертима, од Москве, преко Минска и Сибира, до Владивостока.

КОНЦЕРТ ШАПАТОМ

Ђорђе Марјановић је, иначе, био једини певач на свету који је одржао концерт шапатом.

– Грло ме издало само једном у каријери , 1967. године. Нисам отказао концерт у Лењинграду. Изашао сам на сцену и шапутао своје песме. Био је то диван рецитал, у коме је учествовала цела публика – испричао је Ђорђе Марјановић.

На такмичењу “Златни микрофон” 1961. у Дому синдиката, по мишљењу публике неправедно му је одузето прво место и незадовољни „Ђокисти“ су на тргу Маркса и Енгелса (данас Николе Пашића) направили демонстрације и уличне нереде, тако да је милиција морала да интервенише.

Да би некако смирио разбеснелу масу, Ђорђе се попео на кров аутомобила и одатле певао својим обожаваоцима.

Фото: Н. Живановић

(Објектив)

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)