ФАРЧИЋ ЈОШ ЧЕКА СЛИКЕ: Заказана примопредаја шест дела академика Омчикуса власнику неочекивано одложена

М. МИРКОВИЋ

13. 05. 2021. у 09:09

ШЕСТ слика академика Петра Омчикуса, за које је суд утврдио и потврдио да неспорно припадају Недиљку Неду Фарчићу, сликаревом великом пријатељу и мецени, ни јуче није враћено власнику - који је са супругом и адвокатом пред здањем САНУ чекао своја платна.

ФАРЧИЋ ЈОШ ЧЕКА СЛИКЕ: Заказана примопредаја шест дела академика Омчикуса власнику неочекивано одложена

Фото И. Маринковић

- Првостепеном пресудом од септембра 2020. је пресуђено у корист мог клијента Фарчића, што је апелациони суд ове године и потврдио, и јутрос смо по позиву инспектора СУБПОК дошли због примопредаје Фарчићевих слика, које се већ пет година чувају у САНУ која је, иначе, друга страна у спору - рекао нам је адвокат Јован Вукчевић, заступник оштећеног.

Вукчевић нам је доцније у току дана објаснио да је дошло до својеврсног неспоразума:

- Поменути инспектор нам је јавио да се претходног поподнева чуо са Јеленом Мажински из Музеја САНУ, која је рекла како не може да преда слике без потписа свог управника, који је до понедељка на одмору, што је инспектор заборавио да нам јави. Инспектор је рекао и да ће, како нам никакав потпис и није неопходан поред правоснажне пресуде у нашу корист, и сам у понедељак присуствовати примопредаји, а ми смо са наше стране решили да изађемо у сусрет утолико што ћемо сачекати.

Великан Петар Омчикус, Фото М. Анђела

Бившем маратонцу - олимпијцу Фарчићу још неколико дана чекања и не пада толико тешко, будући да је током дугог повлачења по судовима у спору против Омчикусове последње жене Мери изгубио здравље - а и сам исход који иде у његову корист дочекао је са горким укусом у устима, као и много тога што се дешавало након прекида 41 годину дугог друговања и уговора о доживотном издржавању сликара. Подсећамо, спорна платна су (под наводима да их је сликар, уговором о поклону, завештао Академији) пре пет година заплењена из Фарчићевог стана, иако је овај колекционар који је са Омчикусом деценијама делио живот и животни простор имао доказе да је сва та платна купио или добио на поклон.

Пет година борбе

- СЛОЖИЛИ смо се да изађемо у сусрет другој страни у спору и сачекамо понедељак, и поред правоснажне пресуде која власнику, мом клијенту, гарантује преузимање слика - каже Вукчевић, и сам огорчен после пет година борбе са лажним оптужбама у процесу током ког је испливало штошта, осим у најмању руку чудног детаља да су слике чуване у здању институције која је била једна од страна у спору.

- Много је непознаница и у вези са другим платнима које је Петар завештао САНУ, а за 11 од наведене 32 слике тврдимо да нису ни постојале, док су се за неке јављали други људи тврдећи да је одређена слика у њиховом власништву, да су је купили - прича Фарчић који је 2012, по прекиду пријатељства са академиком Омчикусом, прикупио, каталогизовао и предао чак 168 његових дела за колекцију фондације овог сликара, која је престала да постоји убрзо по оснивању.

- Тада је Петар Омчикус и потписао да је, са тих 168 слика предатих фондацији, сравњен и поништен сваки дуг према њему, да према мени нема никаквих потраживања - наводи бивши спортиста и колекционар, који је деценијама подржавао Омчикусов рад од најранијих фаза великог сликара, те међу Омчикусовим делима постоји и више од десетине Недових портрета. Очекивано узрујан целим случајем, поготово због тога што случај из 2016. није био први - САНУ је већ једном намеравала да узме његове личне слике, након изложбе Омчикусових портрета коју је Недо организовао 2012. године - Фарчић је јуче напустио Кнез Михаилову, у ишчекивању понедељка, када ће судска пресуда коначно бити извршена, а његова борба доживети епилог.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)