ПРЕМИНУО ЗВОНИМИР САНТРАЧ: Одлазак уметника који је задужио Србију

Ј. Ј. Баљак

12. 05. 2021. у 14:52

АКАДЕМСКИ сликар Звонимир Сантрач, уметник који је својим делима и ангажовањем у области културе задужио свој Вршац и Србију, преминуо је данас у 69. години, после тешке болести.

ПРЕМИНУО ЗВОНИМИР САНТРАЧ: Одлазак уметника који је задужио Србију

Фото: Ј. Ј. Баљак

Његов посебан уметнички израз, који је увек померао границе, највише ће остати упамћен по инсталацији „Балкански воз судбине“, коју је 1996. приказао на железничкој станици у Вршцу, а потом и у Новом Саду и Београду.

То је највећа просторна инсталација реализована у региону, која је инверзијом путничких вагона у теретне приказивала уметников осврт на холокауст, миграције деведесетих година прошлог века и у доба глобализације, а илустровала је и деградацијски процес у систему финансирања уметничке продукције.

Сантрач је добитник бројних уметничких награда широм бивше Југославије, где је излагао и самостално и групно. Американци су га чак сврстали у најзначајније уметнике са нашег простора 20. века. Аутор је и два значајна вршачка споменика, посвећена Бори Костићу и руском генералу вршачког порекла Ђорђу Емануелу Арсенијевићу, који се налазе у Руском парку у том граду.

Последњих година, готово до пред смрт, био је директор Градског музеја у Вршцу, у чији рад је унео много новина.

Комеморација у част овог знаменитог Вршчанина биће приређена у петак, 14. маја, у конгресној дворани Центра „Миленијум“, док ће се сахрана обавити сутрадан на Градском гробљу у Вршцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)