СОФОКЛЕ ЈЕ БИО САМО ОСНОВА: У Грачаници премијерно приказана „Антигона“ у режији Ненада Тодоровића

Д. ЗЕЧЕВИЋ

08. 05. 2021. у 23:36

ТРАГЕДИЈА “Антигона” коју је према Софоклеовом тексту адаптирао и режирао Ненад Тодоровић премијерно је изведена вечерас у грачаничком Дому културе.

СОФОКЛЕ ЈЕ БИО САМО ОСНОВА: У Грачаници премијерно приказана „Антигона“ у режији Ненада Тодоровића

Фото: Д. Зечевић

Представа је урађена у копродукцији Народног позоришта из Приштине и Народног позоришта Тимочке крајине “Зоран Радмиловић” из Зајечара.

- Посебно ми је драго што после више од године дана од када смо започели рад на Антигони приказујемо ову представу. Спољне околности су нас ометале да довршимо ову представу али се посебно радујемо јер је представу режирао редитељ у нашој кући Ненад Тодоровић и очекујемо једну провокативну и живописну представу представу коју ћемо памтити и о којој ћемо причати - казао је Предраг Радоњић, директор приштинског Народног позоришта.

Он напомиње да је Тодоровић узео у обзир и друге драматизације ове представе и направио свој текст и приступ који је базиран на етичкој и моралној представи који се појављује у Софоклеовој Антигони, односно да је то успео на један уметнички начин успео да повеже текст са нашим временом и да ће без обзира што се ради о тексту старом неколико хиљада година представа обухвата и проблеме којисе тичу нашег живота.

И режисер представе Ненад Тодоровић каже да је представа неколико пута одлагана због епидемиолошких мера, али да је важно да је коначно премијерно одиграна и да је то оно што је најважније.

- У овој нашој “Антигони” , Софокла има само у тој “пра бази”, јер је она прављена од различитих делова, различитих Антигона, који су писали Бертолд Брехт, Жан Ануј, има и сегмената Есхиловог “Седморица против тебе”, дакле она је само иницијално Софоклова, а суштински има неколико наших сонгова које смо ми дописали и интервенисали смо доста радикално, јер смо желели да урадимо нешто што ће бити забавно и нама и гледаоцима - казао је Тодоровић. Један од актера представе, глумац и уметнички директор позоришта “Зоран Радмиловић” из Зајечара, Милош Ђуричић каже да је “Антигона” један предложак, основа, односно груби наратив који је праћен како би се направила један “потпуно аутентични позоришни производ”. Он истиче да је оно најбитније то што свака нова копродукција доноси неки нови квалитет.

- Када људи раде са истим колегама и истим људима годинама, некако постану мало заробљени у својим решењима, својим начинима креирања улога, али када се унесе нека свежа крв, онда долази до неких нових, чак неочекиваних резултата - казао је Ђуричић напомињући да је његово матично позориште сарађивало и у представи “Жене из Троје” са Народним позориштем Приштина.

Д. ЗЕЧЕВИЋ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)