ОТВОРЕН 49. ФЕСТ: Уручене почасне награде, одата почаст преминулим великанима српског глумишта (ФОТО)

А.З. Клисурић

07. 05. 2021. у 22:19

МЕЂУНАРОДНИ филмски фестивал - Фест, који се организује 49. пут по реду, отворен је свечано у Сава центру пројекцијом филма "Велико ископавање" Сајмона Стоуна. На свечаној церемонији уручене су почасне фестивалске награде "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности редитељу Пуриши Ђорђевићу и глумцу Радету Шербеџији.

ОТВОРЕН 49. ФЕСТ: Уручене почасне награде, одата почаст преминулим великанима српског глумишта (ФОТО)

Фото: Милена Анђела

Богату каријеру Пурише Ђорђевића краси више од 21 играног филма, 50 документарних, као и 12 књига.

- Лепо је да је Фест опет са нама, а добро је да сам и ја са вама. Снимио сам много улица, градова, лица. Оно што сам умео и што нисам, покушао сам да изразим у својим филмовима - рекао је Пуриша Ђорђевић. Он је београдској публици открио и да сада снима нови филм.

Награду му је уручио Бора Анђелић филмски критичар и некадашњи уметнички директор овог фестивала, који је рекао да је годинама пратио уметнички допринос нашој култури и филмској уметности Пурише Ђорђевића, а да би о његовом раду могло да се говори сатима.
Уметнички директор Феста Југослав Пантелић, "Београдског победника" уручио је Радету Шербеџији.

- Поносан сам што сам део ове сјајне кинематографије јужних словена, који су се некада звали Југословени, и овог фестивала. Југословенски филм је био један од најживљих и најпрепознатљивијих у свету. - рекао је Раде Шербеџија. - Режисери и филмски радници који су у сред Београда основали овакав величанствен фестивал, и срећан сам што сам мали део тог богатог времена. Када је Фест настао био је признање једној земљи, јер је то била светла позорница где су долазили филмови из целог света. И зато са поносом кажем да представљам део тих филмаџија.

Колико београдска публика цени и воли рад ова два великана, доказ је и аплауз који се преломио салом Сава центра.

Упркос пандемији, фестивал ће се одржати уживо у биоскопским салама, уз поштовање свих епидемиолошких мера. Овогодишњи Фест под симболичним слоганом "Повратак у будућност" трајаће до 16. маја.

Пројекције ће бити организоване у салама Сава центра, Дома омладине Београда, "Комбанк дворане" и биоскопу "Синаплекс Галерија Београд".

У наредних десет дана премијерно ће бити приказано више од 70 филмова из најновије светске, европске и домаће кинематографије у седам селекција.

Како су најавили организатори фестивала у главном такмичарском програму наћи ће се 18 филмова из 12 земаља, међу којима су и три домаћа остварења.

ОДЛАЗАК ВЕЛИКОГ БРОЈА ВЕЛИКАНА

НА САМОМ почетку церемоније минутом ћутања одата је почаст свим преминулима од вируса корона. Организатори су у част великог броја глумаца, режисера и уметника који су учествовали у стварању филмова широм света, припремили и кратак видео у коме су "поменути" великани, који су нас напустили од почетка пандемије. Београдска публика најемотивније је реаговала на српске глумце, и у њихову част аплауз је испунио салу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)