"СТЕРИЈА" УПРКОС ПАНДЕМИЈИ: Селектор Миливоје Млађеновић одабрао наслове за предстојеће 66. Позорје

Ј. СИМИЋ

30. 04. 2021. у 10:48

ОСЛАБИЛА је пандемија имунитет и позоришног организма, али српско позориште је, хвала на питању, здраво.

СТЕРИЈА УПРКОС ПАНДЕМИЈИ: Селектор Миливоје Млађеновић одабрао наслове за предстојеће 66. Позорје

Фото Стеријино позорје

Продукција јесте тања, али опрезнија, репертоари су пажљивије грађени те су премијере у минулој години проређене и брижљиво одабране - оцењује др Миливоје Млађеновић, селектор предстојећег 66.Стеријиног позорја које ће бити одржано у Новом Саду од 18. до 26. јуна.

У складу са утиском селектор је одабрао и слоган за овогодишњи фестивал из бесмртне песме Лазе Костића "Злу времену, упркос", јер српско позориште постоји и делује "устук свакој злости" као у бесмртној песми Лазе Костића. Млађеновић сматра да је у минулој години српски театар деловао подвижнички те је уместо уобичајених осам или девет представа селекцију, у знак подстицаја, проширио на 10 представа које ће се у конкуренцији националне драме надметати за Стеријину награду.

МЕЂУНАРОДНА КОНКУРЕНЦИЈА

У МЕЂУНАРОДНОЈ конкуренцији "Кругови" су представе "Хотел "Загорје" Ивана Бодрожића (Казалиште Гавела Загреб, "Дјечак је говорио богу" Дамира Мађарића, режија Само М. Стрелац (ХНК Осијек и "Крекетање" Алмира Башовића у режији Алеша Курта (НП Тузла).

То су: "Госпођа Министарка", писца Бранислава Нушића у режији Татјане Мандић Ригонат, а у извођењу Хрватског народног казалишта "Ивана пл. Зајца" из Ријеке, "Деобе", Добрице Ћосића у драматизацији Спасоја Ж. Миловановића и у режији Југа Радивојевића (СНП Нови Сад, НП Ниш и НП Приштина са седиштем у Грачаници), затим "Витезови лаке мале" (ауторски пројекат) у режији Андраша Урбана (Позориште "Деже Костолањи", Суботица), као и "Кус петлић" Александра Поповића редитеља Милана Нешковића (Народно позориштe/Народно казалиште/Nepsznhz, Суботица).

У равноправној конкуренцији за престижно Стеријино признање су и представе: "Дервиш и смрт" Меше Селимовића у драматизацији и режији Дејана Пројковског (НП Републике Српске Бања Лука, "Радио Шабац" (текст и режија Олга Димитријевић, Шабачко позориште) "Ако дуго гледаш у понор", позоришна поема по мотивима истоименог романа Енеса Халиловића и редитеља Златка Паковића (Регионално позориште Нови Пазар/Културни центар Нови Пазар), "Велика депресија" аутора Филипа Грујића и режисера Марка Челебића (СНП/Центар за развој визуелне културе Нови Сад), "Тихо тече мисисипи" Владимира Табашевића који потписује и драматизацију комада заједно са редитељем Ивицом Буљаном (Београдско драмско позориште) и "Шиндлеров лифт" Дарка Цвијетића у драматизацији и режији Кокана Младеновића (Камерни театар 55 Сарајево).

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)