ОТКРИО ТАЈНУ УМЕТНОСТИ: Комеморација поводом смрти сликара Милоша Шобајића

В. Н.

28. 04. 2021. у 22:12

КОМЕМОРАЦИЈА поводом смрти великог српског сликара и вајара Милоша Шобајића (1945-2021) одржана је у среду у кругу уже породице и блиских пријатеља у Скупштини града Београда.

ОТКРИО ТАЈНУ УМЕТНОСТИ: Комеморација поводом смрти сликара Милоша Шобајића

Фото Танјуг

Почаст вансеријском уметнику је одата уз његову омиљену композицију Istoria de un amor, а емитован је и одломак Шобајићевог говора за Радио Београд у коме каже: "Ја сам Феникс и опет се враћам, увек сам почетник и увек учим".

Историчар уметности Никола Кусовац рекао је да је Шобајић стварао своје животне приче у Паризу где су и његове слике оставиле дубоки траг.

- Открио је велику тајну уметности у својим ремек-делима, у сликама је присутан осећај одустајања од реалног - оценио је Кусовац и додао да је Шобајићев таленат био у духу иконописаца.

- Имао је толику количину енергије да се она могла увек опипати. Та уметничка, креативна енергија исијавала је са његових слика.

Фото Танјуг

Професор Дарко Танасковић, председник жирија "Вукове награде", коју је добио Шобајић, истакао је да је уметник био стваралац дела универзалне вредности.

- Лабудову песму је доживео управо са недавном изложбом и промоцијом књиге у "Комбанк дворани". Нико није ни сањао да ће то бити његов манифест, тестамент, епитаф - рекао је Танасковић.

Присутнима се обратио и  директор Београдске филхармоније Иван Тасовац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)