СВЕТСКИ ДАН ИГРЕ: Порука балетског уметника Фридмана Фогела

В.Стругар

27. 04. 2021. у 18:44

МЕЂУНАРОДНИ савет за игру који се налази под окриљем Унеска, установио је 29. април (дан рођења  Жан-Жорж Новера, великог реформатора игре), као датум којим ће се свечано обележавати Светски дан игре у будућности.

СВЕТСКИ ДАН ИГРЕ: Порука балетског уметника Фридмана Фогела

Народно позориште у Београду

Циљ Светског дана игре и традиционалног креирања поруке јесте да се на овај дан уједине сви уметници, промовише балетска уметност, као и да се укаже на њену универзалност, моћ да укине све политичке, културне и етничке баријере и зближи људе у миру и пријатељству кроз један заједнички језик - игру.

Ове године, прилику да се обрати поштоваоцима балетске уметности добио је немачки балетски уметник Фридман Фогел, првак Штутгартског балета. У њој се, између осталог, наводи: "Константно смо у покрету и тежимо да створимо те незаборавне тренутке. Без обзира на врсту игре то је оно чему стреми сваки играч. И сада, када одједном нисмо у могућности да наступамо, када су позоришта затворена, а фестивали отказани, наши светови су се заледили. Без физичког контакта, без представа, без публике. У скорашњој историји плесна заједница није била пред таквим изазовом, да остане мотивисана, да пронађе свој смисао постојања...

Играчи су углавном цењени по својој физичкој моћи, али је ментална снага суштински, наша главна подршка. Верујем да ће нам ова јединствена комбинација физичке и психолошке спретности помоћи да изнова откријемо себе и тако све превазиђемо. Да наставимо да играмо, да инспиришемо".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)