"ГУЛАШ" У СТИХУ И ЦРНО-БЕЛИ "ОД": Свет маште у две нове књиге Нила Гејмена и Криса Ридла

Марина МИРКОВИЋ

27. 04. 2021. у 15:30

НИЗУ од сад већ десетак књига које су, захваљујући "Лагуни", овдашњим малишанима приближиле бајковите светове Нила Гејмена (уз једну коју потписује сам илустратор Крис Ридл), придружују се још два сјајна плода сарадње овог маштовитог двојца - "Гусарски гулаш" и "Од и Ледени дивови", обе исписане Гејменовом руком, а исцртане пером једног од најбољих илустратора данашњице.

ГУЛАШ У СТИХУ И ЦРНО-БЕЛИ ОД: Свет маште у две нове књиге Нила Гејмена и Криса Ридла

Фото: "Лагуна"

Прва, "Гусарски гулаш" - тврдо укоричена, великог формата и шарена да шаренија тешко може бити, малишанима (од прешколског узраста па "навише") стиже у сјајном преводу писца, преводиоца, уредника Зорана Пеневског. Или тачније, препеву, будући да се Гејмен овога пута расписао о пиратима, и то у стиху. Тако је настала ова весела, права гозба од поеме, а "Гусарски гулаш" обилује свим састојцима неопходним за "кување" врхунске књиге, почевши од рецепта врсног писца и мајсторства цртача Ридла.

Друга посластица из пера истог мајсторског дуа, "Од и Ледени дивови", мања је, сведенија и са својом формом и црно-белим цртежом примамљива и читаоцима доста ширег узрасног распона - поготово онима на прагу пубертета, који добро знају да Гејмен ни оне најмлађе никада није претерано чувао од мрака и мрачних светова. Званично, намењена је како млађим школарцима од седам до девет, тако и нешто старијим основцима од 10 до 12 година, но у снолике светове овог писца радо заплове и многи одрасли.

У роману у преводу Драшка Рогановића, одмах на почетку сазнајемо да име дечака - насловног јунака, није било ни по чему неуобичајено, нарочито у то време и на том месту, напротив: "Од" је значило "врх оштрице", и то беше име које је доносило срећу.

Фото: "Лагуна"

"Од и Ледени дивови"
 
 

Ипак, у бескрају бесконачне зиме, Од се није осећао као срећковић. Оца се сећа само по викиншкој секири коју је наследио, а на сопствене догодовштине подсећа га само скрхана нога. И зато ће једног мрачног јутра Од обући своју најтоплију одећу, украсти полутку лососа и са очевом секиром и својом штаком запутити се у снег... А тим снегом је у потпуности застрта ова узбудљива, чаробна авантура омиљеног писца Гејмена, са раскошним илустрацијама једнако вољеног Ридла.

Фото: "Лагуна"

"Гусарски гулаш

Низ занимљивих детаља везан је за овог невероватног писца неисцрпне маште, који је дубоко веровао да је "само" стрип аутор, док му један уредник није открио да је то што он пише - литература. Универзитет Калифорнија увео је Гејменов "Сендмен" као обавезну лектиру на предавањима о митовима, поп певачица Тори Ејмос је на чак три своја албума изводила песме о Гејмену, а прослављени писац Норман Мајлер једном приликом је поводом фаме око "Сендмена" изјавио да је коначно дочекао један стрип за интелектуалце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)